Crisis in raad A'dam over sociale dienst

Over de crisis bij de sociale dienst zijn de politieke spanningen in de Amsterdamse gemeenteraad hoog opgelopen. GroenLinks-wethouder Köhler ligt zwaar onder vuur van de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66....

Van onze verslaggever Jan 't Hart

GroenLinks heeft dinsdagavond in een crisisberaad van de coalitiepartijen het 'onaanvaardbaar' uitgesproken als de coalitiepartijen niet achter Köhlers aanpak gaan staan. Maar die hebben gezegd dat Köhler met een betere aanpak van de problemen moet komen. De gemeenteraad vergadert vandaag over de kwestie.

De gemoederen liepen vorige week al hoog op toen Köhler geen collegemeerderheid wist te verwerven voor zijn aanpak van de crisis bij de sociale dienst. PvdA, VVD en D66 willen pas extra geld in de dienst steken als ze zeker weten dat het goed wordt besteed. Ook willen ze niet dat de sociale dienst meer taken erbij neemt, zoals het actief begeleiden van werklozen bij het vinden van een baan. Dat moet voorlopig aan marktpartijen als Randstad worden uitbesteed. Köhler wil dat de sociale dienst dat ook zelf gaat doen, maar zijn tegenstanders vinden dat die eerst op orde moet zijn.

Onderzoeksbureau KPMG concludeerde onlangs dat de sociale dienst organisatorisch nog lang niet op orde is. Voordat het rapport verscheen, werden de directeuren Van Lijnschoten en Baune door Köhler op advies van KPMG op non-actief gezet. Baune wil nu KPMG voor de tuchtraad van de Raad van Organisatie-Adviesbureaus slepen, omdat KPMG een ondeugdelijk rapport zou hebben gemaakt. Dat zal ze doen als de politieke perikelen over de sociale dienst voorbij zijn.

Op de achtergrond speelt het onderzoek mee van minister Vermeend van Sociale Zaken naar het slechte functioneren van de dienst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden