Crisis in college Nijmegen na opstappen wethouder

In het college van Burgemeester en Wethouders in Nijmegen is een bestuurscrisis uitgebroken na het opstappen van GroenLinks-wethouder Lucassen. GroenLinks eist 'drastische' veranderingen als voorwaarde voor verdere deelname aan het college....

Van onze verslaggever

ARNHEM

De derde partij in het Nijmeegse college, de PvdA, zit op de wip. PvdA-wethouder J. Thielen wil voor woensdag een schriftelijke verklaring dat GroenLinks bereid is zich loyaal op te stellen. Is het antwoord bevestigend, dan is Thielen bereid een poging te doen de coalitie te lijmen. PvdA, CDA en GroenLinks leveren ieder twee wethouders.

Wethouder Lucassen voor huisvesting, verkeer en milieu stapte vrijdag op uit onvrede over het gebrek aan ruimte dat hij zegt te krijgen om wensen van GroenLinks te verwezenlijken. De ruzie draait met name om het aantal parkeerplaatsen in het centrum van Nijmegen, stallingsmogelijkheden voor de fiets en bezuinigingen op wijkvoorzieningen.

Zijn onvrede wordt gedeeld door fractievoorzitter T. Hirdes. Volgens Hirdes is de sfeer in de coalitie slecht. GroenLinks kwam dit jaar na vier jaar oppositie weer in het college na een overwinning bij de verkiezingen. De partij eist een duidelijk andere koers.

Maar de andere partijen gaan op de oude voet verder, zegt Hirdes. 'We botsen steeds tegen dezelfde dingen aan. Er zit geen beweging in.' In het in mei gesloten coalitieakkoord is afgesproken dat het aantal parkeerplaatsen in het centrum niet zal groeien en dat wordt geïnvesteerd in het vergroten van de leefbaarheid van wijken.

In de praktijk staat de 'nuloptie' voor parkeerplaatsen onder druk en wordt er gekort op wijkvoorzieningen, aldus Hirdes. GroenLinks wil een toezegging van de andere partijen dat een aantal zaken drastisch verbetert. 'Anders heeft het voor ons geen zin om door te gaan.'

Maar volgens PvdA-wethouder Thielen heeft GroenLinks niets te willen want er is gewoon geen geld voor nieuw beleid. Nijmegen kampt met een tekort van 20 miljoen gulden. In de begroting voor 1999, die over drie weken in de raad komt, is daarom op een flink aantal posten bezuinigd.

'Daar zitten voor iedereen moeilijke elementen in', aldus Thielen. De PvdA'er is verrast door het opstappen van Lucassen, die zeker niet terugkomt. Hij bevestigt dat de samenwerking 'stroef' verloopt. 'Maar ik had het idee dat we er wel uit zouden komen.'

De Nijmeegse PvdA-fractie vergaderde zaterdag over de bestuurscrisis. Thielen is bereid een lijmpoging te wagen mits GroenLinks bereid is mee te werken aan het wegwerken van het financieel tekort. Volgen Thielen is er te vaak verschil van mening tussen de wethouders en de fractie van GroenLinks.

Een complicatie is dat CDA-wethouder R. Migo de buik vol heeft van GroenLinks. Het CDA stuurt liever aan op een coalitie met VVD en D66. Volgens Thielen ligt dat echter niet voor de hand. D66 en CDA, die twee, respectievelijk zeven zetels bezitten, verloren bij de laatste verkiezingen. GroenLinks klom juist naar acht zetels en is daarmee even groot als de PvdA. 'Dan bestuur je met twee verliezers en sluit je de tweede grootste partij uit. Dat kan niet.' Maar dan moet GroenLinks wel 'klare wijn' schenken, waarschuwt Thielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden