NieuwsCrisis 50Plus

Crisis in 50Plus compleet: Kamerleden zeggen vertrouwen op in voorzitter Dales

Een meerderheid van de Tweede Kamerleden van 50Plus zegt het vertrouwen op in partijvoorzitter Geert Dales. Als reden noemen de prominenten de manier waarop Dales op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen probeert te komen, maar ook zijn ‘autocratische’ gedrag en ‘grove taalgebruik’.

Dion Mebius
Partijprominenten keren zich af van Geert Dales, de voorzitter van 50Plus. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Partijprominenten keren zich af van Geert Dales, de voorzitter van 50Plus.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Ook de tweekoppige 50Plus-fractie in de Eerste Kamer en erevoorzitter Jan Nagel hebben geen vertrouwen meer in Dales. Daarmee is de nieuwste crisis compleet in de ouderenpartij, die al sinds haar oprichting wordt geplaagd door interne vetes. Eerder zegden acht provinciale-afdelingsvoorzitters en tien (van de zestien) statenleden hun vertrouwen in Dales al op.

In een reactie zegt Dales dat hij ‘geen enkele aanleiding ziet’ om te vertrekken. ‘Dit zijn een aantal partijleden, niet meer, niet minder. Dat ze volksvertegenwoordigers zijn, doet er niet toe. Hun aantal valt in het niet bij de ondersteunende apps en mailtjes die ik krijg. Ik ga zo lekker pianospelen en met de hond wandelen.’

Partijleider Henk Krol is ‘verrast’ dat de drie andere Tweede Kamerleden voor 50Plus het vertrouwen in Dales hebben opgezegd. ‘Daar ben ik niet in gekend.’ Krol stelt voor aan de partijleden voor te leggen of Dales en hij door kunnen op de ingeslagen weg. ‘Als het antwoord nee is, ben ik ook weg.’

Beledigingen

In een persbericht schrijven de partijprominenten dat Dales in 2018 werd binnengehaald om rust te brengen, maar sindsdien vooral ‘zelf het middelpunt van conflicten’ is gebleken. De voorzitter zou zich ‘uitermate denigrerend’ uitlaten over volksvertegenwoordigers van 50Plus en ‘stelselmatig’ belangrijke leden beledigen. De schrijvers houden Dales verantwoordelijk voor de daling van het ledental naar 5100, zo’n 1000 leden minder dan toen hij aantrad.

De bom barstte na urenlang crisisberaad op maandag tussen Dales, Nagel, partijleider Henk Krol en Martin van Rooijen, fractievoorzitter in de senaat. Aan de keukentafel van Nagel in Hilversum overlegden de vier onder meer over een eventuele plek voor Dales op de Tweede Kamerlijst. Een groep provincievoorzitters wilde dat hij de geruchten daarover zou ontkrachten, of anders afstand zou doen van zijn voorzitterschap om belangenverstrengeling te voorkomen.

Interview De Volkskrant sprak met Dales toen hij voorzitter van 50Plus werd, over de vele affaires rondom zijn persoon: ‘De sympathie van het volk is nooit bij degene die gevallen is.’

Afgesproken werd dat Dales zich kán kandideren, maar geen enkele bemoeienis mag hebben met de selectiecommissie. Vanaf hier lopen de lezingen uiteen. Volgens Nagel en Van Rooijen bleef het bij die afspraak, terwijl Dales en Krol stellen dat hun gesprekspartners daarbovenop beloofden hun warme steun uit te spreken voor Dales’ kandidatuur.

Na het overleg mailden de twee kampen ‘s avonds over de precieze bewoording in het uit te sturen persbericht. Ondanks protest van Nagel en Van Rooijen maakte de partij rond tienen wereldkundig dat de twee hun steun geven aan de voorzitter. Het kamp-Dales spreekt van een vergissing van de persvoorlichter van 50Plus, die het laatste mailverkeer over het hoofd moet hebben gezien. Nagel en Van Rooijen vermoeden kwade opzet, net als de andere prominenten die hun vertrouwen hebben opgezegd.

Matennaaier

Onder Dales leek de partij eindelijk in rustig vaarwater te zijn beland. De voormalig VVD’er botste vlak na zijn aantreden hard met het wetenschappelijk bureau van 50Plus en vocht een ruzie uit in het hoofdbestuur, maar trok in beide kwesties aan het langste eind. Dales beloofde de partij te professionaliseren en kreeg die ruimte van de leden, ook als hij het conflict daarvoor moest opzoeken. 2019 was vervolgens een ongewoon rustig jaar voor 50Plus.

In de nieuwste crisis keert Dales’ harde bestuursstijl zich tegen hem. In het nauw gedreven deinst hij niet terug, maar doet hij er juist een schepje bovenop. De relatie met de Tweede Kamerfractie (uitgezonderd Krol) bereikte door die aanpak vorige week een dieptepunt. In een mail noemde Dales Kamerlid Corrie van Brenk een ‘matennaaier’ en een ‘verrader’, bevestigen meerdere betrokkenen, na contact tussen Van Brenk en de groep opstandige provinciale-afdelingsvoorzitters.

‘Dat stuk had als titel ‘zeer vertrouwelijk’’, reageert Dales. ‘Dan verwacht je dat het zeer vertrouwelijk wordt behandeld.’ Partijleider Krol ‘weet niet’ wat de ruzie betekent voor zijn relatie met de andere Kamerleden. ‘Ik vrees dat ze zich moeten realiseren dat ik de steun geniet van het hoofdbestuur. Als zij iets anders willen, is het aan hen om anders te besluiten.’

Godfather van het populisme

Jan Nagel kan het niet laten: ook in de nieuwste partijcrisis speelt de 50Plus-oprichter een hoofdrol. En dat terwijl hij een jaar geleden nog beloofde zich terug te trekken uit te politiek. Een interview de godfather van het populisme.

Crisis tijdens de coronacrisis

Naast 50Plus verkeert ook Denk in een diepe crisis. De partijleider van Denk, Tunahan Kuzu, maakte kortgeleden ineens bekend dat hij ermee stopt. Aanleiding bleek een jaren geleden begraven affaire die plots weer opborrelde. Maar de oorzaken liggen dieper.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden