Crisis heeft geen vat op miljonair

De rijken worden rijker. Dat heeft de bank van vermogend Nederland nu zelf vastgesteld. Het gemiddelde vermogen van de 92 duizend miljonairs in Nederland is sinds de crisis van 2007 toegenomen van 2,9 tot 3,4 miljoen euro.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Van Lanschot Bankiers presenteerde dinsdag in Amsterdam het eerste Dutch Wealth Report. Hieruit blijkt dat ruim 1 procent van de Nederlandse huishoudens een vrij besteedbaar vermogen heeft van meer dan een miljoen euro. Nog eenzelfde aantal kan zich miljonair noemen als het eigen huis en de pensioentegoeden worden meegeteld. De miljonairs van Nederland bezitten samen 580 miljard euro, 40 procent van al het vermogen. 'Nederland is een redelijk genivelleerd land qua inkomen', stelde Mark Buitenhuis, directeur private banking van Van Lanschot. 'Maar dat geldt niet voor het vermogen.'

De miljonair in Nederland voldoet aan een tamelijk stereotiep beeld. Het is vaak een gehuwde mannelijke vijftigplusser die zijn geld heeft verdiend met een eigen bedrijf of beleggingen. Slechts 6 procent van de miljonairs is jonger dan 40 jaar. Van de miljonairs zegt 86 procent dat ze zich gelukkig voelen en denkt 62 procent dat geld gelukkig maakt.

Er is echter ook 15 procent van de miljonairs die wakker ligt van de zorgen over het vermogen. Maar hoe meer geld men heeft, hoe minder groot die zorgen zijn. Zo'n 3.000 huishoudens in Nederland bezitten meer dan 10 miljoen euro. 'Gemeten naar het aantal huishoudens met een vermogen van meer dan 100 miljoen dollar, staat Nederland wereldwijd zelfs op de 12de plek', aldus het rapport.

De meeste miljonairs wonen in de provincies Noord-Holland en Utrecht. De grootste concentratie is te vinden in Heemstede, Bloemendaal, Wassenaar, Blaricum en Laren.

De crisis heeft de miljonair ook getroffen, maar hij heeft zich snel hersteld. Reden is dat miljonairs relatief meer beleggen in aandelen en minder spaargeld aanhouden. 'In 2009 heeft de beurs een flinke klap naar beneden gemaakt. Maar daarna hebben de koersen zich hersteld. Alleen al dit jaar zijn de koersen met 10 procent gestegen', aldus Van Lanschot.

Op de ranglijst van landen met de meeste miljonairs staat Nederland op de 15de plaats. Nummer één is Singapore. Zwitserland, België en Ierland hebben in Europa meer miljonairs.

Nederlandse miljonairs zijn bijzonder gesteld op hun privacy. 'Liefst acht van de tien miljonairs willen de hoogte van het vermogen privé houden', aldus Buitenhuis. Behoud van het vermogen is meestal belangrijker dan groei ervan.

Miljonairs wonen in een huis van iets meer dan vijf ton, het dubbele van de gemiddelde eigen woningbezitter. Van de miljonairs stemt 44 procent VVD en 12 procent D66. Het CDA krijgt maar 4 procent van de miljonairsstemmen, nog minder zelfs dan de SP.

Miljonairs zijn ook zelfverzekerder. Ze vertrouwen sinds het begin van de financiële crisis de banken in het algemeen minder, maar hebben een groot vertrouwen in hun eigen bank en vooral in zichzelf.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden