NIEUWSKLM

Crisis gaat voor KLM van beroerd naar erger: personeel voor 70 procent de WW in

De gevolgen van het coronavirus pakken nog desastreuzer uit voor KLM dan de luchtvaartmaatschappij voor het weekeinde al vreesde. Er wordt daarom meer werktijdverkorting aangevraagd voor alle werknemers dan was voorzien, en het vluchtschema krimpt nog verder in.

De incheckbalie van KLM op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Vrijdag kondigde president-directeur Pieter Elbers aan dat hij voor alle werknemers 30 procent werktijdverkorting zou aanvragen en 1.500 tot 2.000 van de 33 duizend banen zou schrappen. Hij verwachtte dat KLM van april tot juni ongeveer 30 procent tot 40 procent van alle vluchten zou moeten schrappen.

Maandagnacht maakte Air France KLM, het moederbedrijf in Parijs, bekend dat 70 tot 90 procent van de vluchten niet meer zou worden uitgevoerd, omdat steeds meer landen hun luchtruim dichtgooien. In de loop van maandag werd dat zelfs 80 tot 90 procent.

Werktijdverkorting

Die ontwikkeling heeft genoopt tot nieuwe ingrepen, liet Elbers maandag in een nieuwe videoboodschap aan het personeel weten. Alle werknemers gaan nu voor 70 procent de WW in, in plaats van maar eenderde. KLM is tot dusver de grootste onderneming van wie bekend is dat ze een beroep doet op de regeling voor werktijdverkorting.

KLM zegt een andere aanpak voor te staan dan andere luchtvaartmaatschappijen, die ‘besluiten om hun vloot volledig aan de grond te houden en medewerkers onbetaald naar huis te sturen’. De onderneming zegt dat er haar ‘alles aan gelegen is om zoveel mogelijk klanten te repatriëren en om medewerkers hun werk te laten behouden.’

Maar, zo staat ook in een verklaring, ‘bij nieuwe ontwikkelingen past KLM zich hierop verder aan’. Het bedrijf maakte de nieuwe maatregelen bekend voor de Europese Commissie met haar aanbeveling kwam om de buitengrenzen van de Schengen-zone af grendelen voor buitenlandse reizigers.

KLM wil de inkrimping van het personeelsbestand bereiken door natuurlijk verloop, maar ook door af te zien van een verlenging voor werknemers met een tijdelijk contract. Verder worden lopende opleidingen stopgezet.

Schiphol

Het wegvallen van de vluchten van KLM en zijn internationale partners als het Amerikaanse Delta betekent dat het nog stiller wordt op Schiphol. De luchtvaartmaatschappijen zijn goed voor ruim de helft van de circa 1.200 vluchten die dagelijks van de luchthaven vertrekken of aankomen.

Maandag meldde Schiphol dat het aantal reizigers dat via Schiphol vertrekt of aankomt de laatste dagen sterk is gekrompen. Afgelopen vrijdag was de daling 38 procent, zaterdag 41 procent. In februari, toen het coronavirus alleen maar delen van Azië platlegde, verwerkte Schiphol nog 4,7 miljoen reizigers. De komende dagen worden vrijwel alleen nog vluchten uitgevoerd om mensen te repatriëren. 

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog

De EU sluit haar grenzen voor alle reizigers van buiten de Europese Unie. Deze drastische maatregel moet de verspreiding van het coronavirus indammen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden