Nieuws50PLUS

Crisis bij 50Plus: bijna hele bestuur stapt op

Zeven van de acht leden van het hoofdbestuur van 50Plus zijn opgestapt. Alleen secretaris Hylke ten Cate is vooralsnog in functie gebleven. Volgens de politieke partij is een conflict ontstaan over de bestuursstijl en werkwijze van een aantal bestuursleden. Zo zou het dagelijks bestuur de overige leden niet tijdig informeren over besluiten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De bestuurscrisis begon toen bestuurder Marianne Fennema maandagavond in felle bewoordingen liet weten het niet eens te zijn met de bestuursstijl en werkwijze van het bestuur onder leiding van voorzitter Jan Zoetelief. Na haar mail volgden de andere bestuursleden met hun ontslagbrieven.

Voorzitter Jan Zoetelief voelde zich genoodzaakt om eveneens zijn taken neer te leggen, vanwege het terugtreden van de andere leden ‘zo vlak voor de Algemene Vergadering’. Op 26 mei moet op die vergadering een nieuw bestuur van 50Plus gekozen worden. Een van de kandidaten voor het voorzitterschap is Zoetelief, een ex-PvdA'er, die vorig jaar oprichter Jan Nagel opvolgde als voorzitter van 50Plus. Nagel moest toen zijn voorzitterschap neerleggen vanwege zijn Eerste Kamerlidmaatschap,

Een maand geleden keerden de fracties van 50Plus in de Eerste en Tweede Kamer zich echter tegen Zoetelief. Volgens politiek leider Henk Krol is het hem te verwijten dat het ledenaantal van de partij daalt. De fracties schaarden zich daarom bij de komende bestuursverkiezing achter voormalig VVD'er Geert Dales, die burgemeester van Leeuwarden en wethouder in Amsterdam is geweest.

Zoetelief, tevens wethouder in Nijmegen, leek zwaar beschadigd, maar zei door te willen als voorzitter, omdat hij naar eigen zeggen nog een hoop te doen heeft zoals het werven van nieuwe leden en uitvoering geven aan de vernieuwing van de partij. Ook sprak hij zijn vertrouwen uit in de partijdemocratie.

De Volkskrant meldde destijds: ''Het is inmiddels traditie dat er binnen 50Plus heibel uitbreekt over het voorzitterschap als oprichter Nagel niet zelf de voorzittershamer in handen heeft. Zoetelief werd met steun van de politieke top in het zadel gehesen, vooral omdat een andere kandidaat niet mocht winnen. Een paar jaar eerder stapte een andere voorzitter, Willem Holthuizen, ook al na een interne machtsstrijd op.'

50Plus heeft vier zetels in de Tweede Kamer, twee in de Eerste Kamer en veroverde dit jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen ruim 30 raadszetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden