Crisis bij 50Plus bereikt climax: voorzitter Geert Dales stapt op

Geert Dales stapt op als partijvoorzitter van 50Plus. Met zijn vertrek komt de zware interne crisis die de afgelopen weken in de ouderenpartij woedde tot een climax.

Dion Mebius
null Beeld ANP
Beeld ANP

Als belangrijkste reden voor zijn vertrek noemt Dales (68) een belofte die hij enkele jaren geleden deed aan zijn echtgenoot na te zijn hersteld van een zware depressie. Dales zou ‘voor altijd het zonnetje in huis zijn’. ‘Die belofte kwam ik niet meer na.’ De interne problemen trokken een zware wissel op zijn echtgenoot en Dales zelf. ‘Ik was dag en nacht met de partij bezig.’ Ook zag hij het niet zitten met mensen te blijven werken die hun vertrouwen per persbericht in hem hebben opgezegd.

Met Dales leggen ook zijn twee medebestuursleden hun functies neer. De partijtop blijft overigens aan tot een nieuw bestuur is gekozen. Dat zal door de coronacrisis langs elektronische weg moeten, volgens Dales de ironie ten top: een van de bezwaren van zijn tegenstanders was een bestuursvoornemen om de komende maanden online te stemmen over gewichtige partijzaken.

Onduidelijk is wat Dales’ vertrek betekent voor de positie van partijleider Henk Krol. Hij bleef de afgelopen weken achter zijn voorzitter staan, hoewel de drie andere Tweede Kamerleden van 50Plus hun vertrouwen in Dales opzegden. Gevraagd naar of hij overweegt samen een andere weg in te slaan, zegt Krol: ‘Ik wil hier eerst eens even heel goed over kunnen nadenken.’

Dales bevestigt dat Krol en hij nadenken over of en hoe ze verder gaan. ‘Maar ik ga nu eerst de zon in.’

Kamerlid Corrie van Brenk, door de vertrekkend voorzitter uitgemaakt voor ‘verrader' en ‘matennaaier’ na het doorspelen van een als vertrouwelijk verstuurde mail, noemt Dales’ afscheid onvermijdelijk. ‘Inmiddels waren er zo’n negentig leden in gekozen functies die gezegd hebben: dit kan zo echt niet verder.’ Volgens Van Brenk kan Krol wel aanblijven als partijleider. ‘Zakelijk kunnen wij uitstekend met elkaar werken.’

Emotioneel

Bij zijn aantreden in mei 2018 beloofde Dales ‘rust en stabiliteit’ te brengen binnen 50Plus, dat al sinds de oprichting wordt geplaagd door felle conflicten en bestuurscrises. De voormalig VVD’er (eerder was hij wethouder en burgemeester) wilde de partij hervormen, maar stuitte op felle tegenstand. Die was niet in de laatste plaats te danken aan zijn directe, bijna emotionele manier van communiceren. In lange mails liet hij partijgenoten weten wat hij van ze vond - mails die snel hun weg naar de pers vonden.

Een opstand van provinciale afdelingsvoorzitters, die onder meer duidelijkheid van Dales eisten over diens eventuele kandidatuur voor de Tweede Kamer, groeide de afgelopen weken uit tot het soort crisis waarmee 50Plus hoopte te hebben afgerekend. Ook Dales opvolger zal opnieuw ‘rust en stabiliteit’ prediken; de vraag is hoeveel kiezers dat nog geloven.

Onder de in 2018 gekozen Geert Dales leek het er even op dat 50Plus volwassen was geworden na jaren vol intriges en conflicten. Maar deze maand ontplofte de boel weer, en hoe. Tweede Kamerleden en partijprominenten verdenken Dales van schimmige machtsspelletjes. En die beticht anderen weer van matennaaierij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden