Crisis: aantal daklozen in drie jaar tijd met tienduizend gestegen

Daklozen zijn een steeds prangender probleem in Nederland. Het aantal mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats is gegroeid van 17 duizend in 2009 tot 27 duizend eind 2012. De crisis en de daaruit voortgekomen bezuinigingsmaatregelen op sociale voorzieningen lijken de belangrijkste oorzaken van de stijging.

AMSTERDAM - Diverse instellingen die daklozen opvangen bevestigen de toegenomen druk op de voorzieningen. 'De bezetting in de nachtopvang is veel hoger dan een paar jaar geleden', zegt Cornel Vader, directeur van het Leger des Heils. 'En ook in de laagdrempelige crisiscentra lopen veel meer mensen naar binnen.' Sommige opvangcentra in de grote steden werken noodgedwongen met wachtlijsten, vooral in de winter.


Het grootste deel van de groei komt voor rekening van 'traditionele daklozen': alleenstaande mannen tussen 30 en 50 jaar. De helft van hen is allochtoon, het merendeel verblijft in een van de vier grote steden. Deze mannen gelden vaak als multiprobleemgeval; ze kampen met verslaving en ziekte en schulden.


Opvallend is de groeiende dakloosheid bij zogenoemde 'nieuwe armen', mensen die zich ondanks hun geringe inkomen tot voor kort goed konden redden, maar nu over de rand vallen vanwege ontslag of de bezuinigingen op sociale voorzieningen. Ze zijn vaak dakloos geworden als direct gevolg van een huurschuld. Deze groep bestaat voor een groot deel uit jongeren, vrouwen en gezinnen.


'Vooral de toename van het aantal daklozen in de groep jongeren tussen 18 en 22 is opvallend', vindt Jan Laurier, directeur van Federatie Opvang. Hij vermoedt dat de voorwaarden om bijstand te ontvangen en het afgenomen aantal bedden in GGZ-instellingen hiervan de belangrijkste oorzaken zijn.


Centra voor daklozenopvang zijn meestal alleen toegerust op alleenstaanden, soms zelfs alleen op mannen. Voor dakloze gezinnen is weinig plaats. Het Leger des Heils lost dat tekort steeds vaker op door het huurcontract over te nemen, omdat het voor een gezin met hoge schulden bijna onmogelijk is om een nieuw huurcontract te krijgen, ook al heeft een van de gezinsleden wel een inkomen of uitkering.


De gemeente Rotterdam vermoedt dat de groep dakloze 'nieuwe armen' in werkelijkheid nog groter is dan de cijfers van het CBS doen vermoeden, zegt een woordvoerder. 'Uit deze groep komt maar een deel in de opvang terecht, omdat ze tijdelijk onderdak vinden bij familie of vrienden. Ook is in deze groep de schaamte groot, vooral bij vrouwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden