Crises opgelost: Japan de grond, Rusland het geld

Rusland heeft veel grond, maar geen geld. Japan heeft veel geld, maar geen grond. De oplossing ligt voor de hand....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het is een hersenspinsel van David Yuhas die op deze wijze de crises in Japan en Rusland wil oplossen. Yuhas is een rijke Amerikaan die zijn brood verdient met het bemiddelen bij grondverkoop. Behalve het oplossen van twee crises wil hij met dit idee de eigen portemonnee spekken.

Rusland verkoopt Japan een enorm stuk land (ongeveer drie maal zo groot als Alaska) in het oosten van het land. Japan zal hiervoor volgens Yuhas één biljoen dollar (tweeduizend miljard gulden) willen betalen.

De overdracht lost de problemen van beide landen op. Rusland heeft een grote buitenlandse schuld en een groot tekort aan dollars. Japan heeft door de grote spaarzin van de burgers enorm veel vermogen. Het ontwikkelen van een nieuw groot gebied, zou een enorme investeringsimpuls voor de Japanse economie zijn.

Hoewel Rusland met de verkoop van Alaska in 1867 eerder land verkocht, lijkt het plan politiek zeer moeilijk haalbaar te zijn. Yuhas heeft daarom het plan aan alle groten der aarde, onder wie ECB-president Duisenberg en Fed-president Greenspan, voorgelegd.

De Amerikaan ziet het al helemaal voor zich. De overdracht moet in twintig dagen plaatsvinden op het kantoor van de Bank voor Internationale Betalingen in Zwitserland. Japan betaalt dagelijks vijftig miljoen dollar. Yuhas steekt zelf uiteindelijk twintig miljoen dollar in zijn zak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden