Crises in Azië en Rusland kosten ING een miljard

ING voorziet een schade van een miljard gulden door de financiële crises in Azië en Rusland. Het afgelopen kwartaal voegde de bankverzekeraar ruim een half miljard gulden toe aan de 'stroppenpot', die eerder dit jaar al extra gevuld werd door een bijdrage van 400 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De cijfers die de ING Groep gisteren bekend maakte over de eerste drie kwartalen van dit jaar waren in overeenstemming met de begin oktober uitgesproken verwachting dat de winst dit jaar met ongeveer 15 procent zal stijgen. Aan die winstwaarschuwing lagen belabberde resultaten in de bankactiviteiten ten grondslag.

Gisteren sprak ING van 'forse verliezen' bij ING Barings. De post 'resultaat uit financiële transacties', maatgevend voor de winst bij de handel voor eigen rekening, is in de eerste drie kwartalen van 1998 ruim 600 miljoen gulden lager dan de vergelijkbare periode vorig jaar.

De winst van ING is nog wel gestegen, met bijna 42 procent zelfs tot 4,86 miljard gulden over negen maanden, maar dat komt vooral door eenmalige baten en de winst van nieuwe aankopen. Zo verkocht ING het schadebedrijf in de Verenigde Staten en belangen in Libertel, kredietverzekeraar NCM en de Kredietbank België. Dat spekte de winst met 1,34 miljard gulden. Verder zorgden de nieuwe aanwinsten BBL, Equitable of Iowa en Furman Selz voor een totale bijdrage aan de winst van 941 miljoen gulden. Zonder al deze 'incidenten' blijft er een winststijging van slechts enkele procenten over.

De pijn zit vooral in het bankbedrijf, dat in het derde kwartaal een verlies leed van 330 miljoen gulden. Met name ING Barings gaat zwaar gebukt onder de hectische ontwikkelingen op de financiële markten. Zoals bekend heeft ING inmiddels fors het mes gezet in de Britse zakenbank. Van de in totaal 6000 werknemers verliezen er 1200 hun baan. Ook is nagenoeg de gehele top van ING Barings vervangen.

Het totale bankbedrijf van ING moest in de eerste drie kwartalen genoegen nemen met een 10 procent lager bruto-resultaat van 2,1 miljard gulden. Gecorrigeerd voor verkoopwinsten en de winst van overgenomen bedrijven, daalde het resultaat zelfs ruim 86 procent naar 318 miljoen gulden.

Om de tegenvallers op te vangen heeft ING de stroppenpot met nog eens 930 miljoen gulden (waarvan 500 miljoen in het derde kwartaal) aangevuld tot 1,53 miljard. 'Van dit bedrag heeft ruim één miljard gulden betrekking op Azië en Rusland', aldus ING.

De winstgroei in de eerste negen maanden kwam geheel voor rekening van de verzekeringsactiviteiten (onder meer Nationale-Nederlanden). De assurantietak zag het resultaat voor belasting stijgen met ruim 70 procent tot 4,24 miljard gulden. Zonder buitengewone posten en de resultaten van nieuwe maatschappijen bleef de toename echter steken op ruim 22 procent.

Het levensverzekeringsbedrijf in Nederland leverde hieraan de grootste bijdrage dankzij behoorlijk hogere verkoopresultaten op zakelijke waarden. Het resultaat binnen het schadebedrijf daalde echter met 50 procent. Voornaamste oorzaken: de ijsstormen in Canada en stormen en overstromingen in Australië. Ook was er in een aantal gebieden sprake van een verslechterd schadeverloop bij motorrijtuigen-, ziektekosten- en ongevallenverzekeringen.

De derde kernactiviteit van ING, vermogensbeheer, maakte in de eerste negen maanden van 1998 een sterke ontwikkeling door. Het totaal beheerd vermogen was eind september 442 miljard gulden, 106 miljard gulden meer dan eind 1997. Van die toename is 86 miljard gulden afkomstig van de acquisitie van BBL. Verder kwam er 26 miljard gulden aan 'nieuw geld' binnen, maar daalde het totaal beheerd vermogen 5 miljard gulden in waarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden