'Criminelen zoeken heil buiten Curaçao'

Antilliaanse criminelen wijken mogelijk uit naar Nederland omdat de grond ze te heet onder de voeten wordt door de Nedelandse politiehulp aan Curaçao....

De trek naar Nederland 'zal de problemen met deze groep zekerniet kleiner maken', waarschuwde Van Zunderd. Nederland stuurdeeerder dit jaar dertig rechercheurs van de politie en demarechaussee naar Willemstad om de toegenomen criminaliteit tehelpen bestrijden.

In het afgelopen jaar werden op het eiland 21mensen vermoorden vonden er zo'n negenhonderd gewelddadige roofovervallenplaats. In 2004 werden er zelfs 52personen omgebracht, veelal drugsafrekeningen. De politie telde in dat jaar op het eilandmet 130duizend inwoners zo'n elfhonderd overvallen.

Den Haag besloot de rechercheurs te sturen na een oproep vande Antilliaanse regering. Eerdere verzoeken om militaire hulp,onder meer om mariniers in te zetten voor het afsluiten vanwijken, waren door Den Haag afgewezen.

De Nederlandse rechercheurs vormen samen met 25Curaçaosecollega's het Atrako-team, dat de roofovervallen en inbraken telijf gaat. Volgens Van Zunderd wordt de effectiviteit van hetteam 'in belangrijke mate verminderd' door het gebrek aan cellenop het eiland. Hierdoor kunnen criminelen niet worden opgesloten.

Verder zei de KLPD-chef teleurgesteld te zijn door devrijlating vorige week van twaalf Hells Angels door deAmsterdamse rechtbank. Volgens de rechtbank waren er geen grondenze langer vast te houden.

Van de 45 Hells Angels die in oktober tijdens eengrootschalige politieactie werden gearresteerd, zitten er nogvier vast. 'Een ding is wel duidelijk', aldus Van Zunderd, 'wezijn bereid ook ogenschijnlijk onaantastbare crimineleorganisaties aan te pakken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden