Criminelen op Schiphol voor rechter

Op Schiphol begane misdrijven worden binnenkort niet langer in Haarlem afgedaan, maar op de luchthaven zelf. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetswijziging die het mogelijk maakt zittingsruimte te creëren op het vliegveld....

Minister Korthals van Justitie heeft voorgesteld Schiphol officieel als nevenzittingsplaats aan te wijzen omdat de rechtbank in Haarlem capaciteitsproblemen heeft. Het gerecht kampt onder meer met ruimtegebrek en een tekort aan bewakingspersoneel.

Op Schiphol heeft de Koninklijke Marechaussee een aantal gebouwen die als zittingsruimte kunnen dienen. Marechaussees kunnen worden ingezet bij de beveiliging. De rechtbank in Haarlem houdt de verantwoordelijkheid voor de nieuwe zittingsruimte. Korthals zal later bekijken of er een blijvende voorziening moet komen.

De capaciteitsproblemen in Haarlem worden veroorzaakt door de stijgende criminaliteit op Schiphol die het gevolg is van de groei in de luchtvaart. Het gaat met name om drugsdelicten, mensen- en wapensmokkel, fraude en bedrog (identiteitspapieren). Van de strafzaken die in Haarlem worden afgedaan, zijn er dertig gerelateerd aan het vliegveld.

Door de capaciteitsproblemen wilde het Openbaar Ministerie in Haarlem in 1998 tweehonderd zaken seponeren. De brieven aan de verdachten lagen al in de postkamer toen Korthals ze liet terughalen. De bewindsman vreesde maatschappelijke onrust als zoveel zaken niet voor de rechtbank zouden komen. In mei van dit jaar dreigde opnieuw sepot van tientallen strafzaken. Nu was personeelstekort de oorzaak.

De Haarlemse persrechter W. Robert zegt 'aangenaam verrast' te zijn door de aangekondigde wetswijziging. 'We groeien in Haarlem uit onze jas qua gebouwen en beveiliging. Daarom hadden we voor de zomer een onderzoeksbureau de opdracht gegeven te bekijken of op Schiphol een nevenzittingsplaats kon worden gecreëerd. De uitkomst daarvan is nog niet eens bekend.'

Een eerdere zoektocht naar extra zittingsruimte in Haarlem leverde niets op omdat er geen gebouwen zijn die voldoen aan de veiligheidseisen.

Waarschijnlijk worden nog dit jaar op Schiphol zittingen gehouden. Rechters en griffiers uit Haarlem zullen dan enkele dagen per week naar Schiphol reizen. Het Openbaar Ministerie heeft al een vestiging op Schiphol waar lichte vergrijpen worden afgedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden