'Criminele motorclubs van overzee veroorzaken spanning in Europa'

Criminele motorbendes uit Australië, de Verenigde Staten en Canada waaien over naar Europa en veroorzaken spanning. Europol vreest dat de komst van onder meer de Australische Rebels, Amerikaanse Mongols en Canadese Rock Machine uitloopt op territoriumoorlogen met de Hell's Angels, Bandidos en Outlaws.

Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

Het aantal afdelingen - 'chapters' - van de zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs (OMCG's) is sinds 2010 in Europa gegroeid naar rond de 700, meldt de Europese politieorganisatie. De uitbreiding zit vooral in Noordoost en Zuidoost-Europa, maar ook in Nederland zijn de afgelopen jaren meer chapters gekomen, bijvoorbeeld van Satudarah. Ook zijn er in Noordwest-Europa afdelingen van de Blue Angels. Volgens Europol is de belangrijkste drijfveer voor vestiging in Europa een aandeel op de criminele markt, zoals bijvoorbeeld transport van en handel in drugs, wapens en mensen.

Als belangrijkste dreiging voor de gewone burger ziet Europol het gebruik van extreem geweld en wapens als kalasjnikovs en granaten bij conflicten tussen rivaliserende groepen. Momenteel gebeurt het meeste geweld in dergelijke ruzies, maar de criminele clubs gebruiken het ook om leden in het gareel te houden of tegen slachtoffers van bijvoorbeeld afpersing.

In de loop der jaren is de nadruk van de motorbendes minder en minder komen te liggen op de motoren en de 'biker'-levensstijl, meldt Europol. De veranderingen die aan de gang zijn, zijn terug te zien in de manier waarop nieuwe leden worden gerekruteerd en in het feit dat de motorclubs banden aanhalen met straatbendes. Nieuwe rekruten werven de criminele clubs graag in gevangenisbendes, rechtsextremistische groepen, de hooliganscene en het leger.

In Denemarken hebben de Hell's Angels AK81 opgezet, de gewapende tak, die zich bezighoudt met conflicten over de lokale criminele markten. AK81 staat voor Altid Klar 81, oftewel Altijd Klaarstaan Hell's Angels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden