Crimineel verdwijnt spoorloos

Niet teruggekeerd na bezoek aan ‘slachtoffer’ en kind...

Amsterdam De veroordeelde mensenhandelaar Saban B., die een hoofdrol speelde in de grootste Nederlandse mensenhandelzaak ooit, is gevlucht. Tot woede van politiemensen en slachtoffers heeft het gerechtshof Arnhem hem wegens ‘persoonlijke omstandigheden’ verlof gegeven. Hij is spoorloos verdwenen.

De Turkse Duitser Saban B. (38) kreeg vorig jaar in Almelo 7,5 jaar gevangenisstraf voor vrouwenhandel. Meer dan honderd prostituees zijn slachtoffer geworden van zijn bende. Het hoger beroep van de zaak dient in Arnhem.

Vorige week onderbrak het gerechtshof het voorarrest van B. zodat hij bij zijn vrouw en kind kon zijn. Hij is tijdens de detentie getrouwd met één van zijn slachtoffers. Tijdens een ‘bezoek zonder toezicht’ in de gevangenis heeft B. bij haar een kind verwekt, dat onlangs is geboren.

De echtgenote van B. is één van zijn slachtoffers; de rechtbank achtte bewezen dat hij haar heeft mishandeld. Ze zou lijden aan een soort Stockholmsyndroom.

Het OM in Arnhem wilde dat het verlof maximaal twee dagen zou duren. Maar het hof gaf B. een week. De rechters stelden in een toelichting dat hij al ruim 2,5 jaar in voorarrest zat en dat dit meer dan de helft is van de straf die B. van de rechtbank moet uitzitten.

Afgelopen woensdag, twee dagen na zijn vrijlating, pakte de politie de Turk op, omdat er aanwijzingen waren dat hij wilde vluchten. Het verzoek hem weer op te sluiten werd afgewezen door het hof, dat ‘onvoldoende aanwijzingen’ zag voor vluchtgevaar.

B. mocht donderdag weer gaan, op voorwaarde dat hij zich dagelijks zou melden bij de politie. Vrijdag meldde hij zich voor het laatst. Hij wordt internationaal gezocht.

Bronnen bij de politie vrezen dat B. zijn straf voorgoed zal ontlopen. ‘Dit is verbijsterend. Hij gaat zeker naar Turkije, want dat land levert nooit onderdanen uit’, zegt een rechercheur. Een ander benadrukt dat het hof had kunnen weten dat B. vluchtgevaarlijk is. Hij probeerde in 2007 naar Turkije te vliegen toen de politie hem op de hielen zat. ‘Het is erg frustrerend dat we jaren tijd en moeite in deze zaak hebben gestoken en dat B. vrijuit gaat, omdat het hof hem verlof geeft. Wat doe je slachtoffers aan?’

De meeste prostituees hebben geen aangifte gedaan tegen de bende van B. Ze durfden niet, meent het OM. Anderen trokken hun verklaring in na dreigementen. B. sloeg prostituees met honkbalknuppels. Ze moesten twaalf uur per dag werken, hun borsten laten vergroten en hun verdiensten afstaan. Ten minste vijf vrouwen ondergingen een abortus, zodat ze konden doorwerken.

Directeur Ineke Smidt van het Coördinatiecentrum Mensenhandel, dat slachtoffers opvangt en ondersteunt, noemt het onbegrijpelijk dat B. verlof heeft gekregen. ‘Slachtoffers van de bende zijn ondergedoken. Ze zijn doodsbang. B. heeft in de rechtszaal gezegd dat hij wraak zou nemen op vrouwen die tegen hem getuigden. Al hun moeite is door het hof tenietgedaan. Het is heel wrang dat hij vrij is, omdat hij zijn kind mocht zien, terwijl slachtoffers een abortus moesten ondergaan.’

Schmidt: ‘Het hof beseft niet dat B. een levensgevaarlijke crimineel is. Rechters begrijpen te weinig van mensenhandel, een complex onderwerp waarin politiemensen en aanklagers zich wél hebben gespecialiseerd. We zullen bij de rechterlijke macht en de minister van Justitie aandringen dat rechters dat eindelijk ook gaan doen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden