'Crimineel' spreekt over afpersen en witwassen

De vermeende topcrimineel John Mieremet beschuldigt vastgoedhandelaar Willem Endstra ervan te fungeren als bank van de onderwereld. Endstra zou bereid zijn grote bedragen in onroerend goed te investeren, zonder naar de herkomst van het geld te vragen....

Mieremet zei dit woensdag in een vraaggesprek met De Telegraaf. Hij wil bij politie en justitie een boekje opendoen over het witwassen van geld en het afpersen van topzakenlieden. Volgens hem denkt justitie na over de voorwaarden die hij heeft gesteld. Mieremet vraagt in elk geval geen strafvermindering.

In het vraaggesprek zegt hij bereid te zijn tien tot vijftien jaar achter de tralies te gaan, maar 'er ook een paar mee te nemen'. Hij heeft niets meer te verliezen, zegt hij. 'Of ik word afgeschoten, of ik praat met de politie.'

In februari overleefde Mieremet een moordaanslag, die volgens hem werd beraamd door Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en door Endstra. 'Endstra is de bank van de onderwereld, Holleeder de bewaker', aldus Mieremet.

Hij legt uit dat er een conflict is over 23 miljoen euro, die zijn vriendin terugeist van Endstra en Holleeder. Dat geld zit in vastgoed onderneming California Properties bv.

Mieremet zegt dat de Joegoslaaf Jotcha J. was ingehuurd om hem te vermoorden. Hij vroeg Holleeder met J. te gaan praten. Holleeder kwam terug met de boodschap dat de aanslag met tien miljoen Duitse marken kon worden afgekocht. Mieremet: 'Er is contant aan Holleeder betaald. Later is mij duidelijk geworden dat J. nooit het volledige bedrag heeft gekregen.'

Volgens advocaat Abraham Moszkowicz, die zowel Endstra als Holleeder vertegenwoordigt, maken zij zich niet schuldig aan strafbare feiten. André Beckers, de advocaat van de vriendin van Mieremet, zegt dat er verschil van inzicht bestaat tussen een aandeelhouder en de directie van California Properties. 'Het is een puur vennootschappelijke kwestie. Ik wil het geen conflict noemen. Ik zie geen enkele aanleiding voor sabelgekletter.'

John Mieremet was vriend en zakenpartner van de in 2000 geliquideerde Sam Klepper. Samen opereerden ze eerst binnen de groep van de in 1991 vermoorde crimineel Klaas Bruinsma. Ze vormden een gevreesd duo dat bekend stond als 'Spic en Span', vanwege de hardhandige wijze waarop ze met hun tegenstanders omgingen. Na Bruinsma's dood begonnen ze voor zichzelf.

Mieremet zocht al eerder de bescherming van politie en justitie. Dat gebeurde al snel na de moord op Bruinsma. Schuldeisers van de groep Bruinsma belaagden hem en Klepper toen dusdanig dat het duo zijn eigen arrestatie organiseerde. In Alkmaar werden ze aangehouden in een auto vol wapens en munitie, nadat ze hoogstwaarschijnlijk zelf de politie hadden getipt. Beiden kregen anderhalf jaar gevangenis. De storm luwde.

Halverwege 2000 liepen de spanningen in de Amsterdamse onderwereld hoog op. In september werd Jan Femer, een dikke vriend van Sam Klepper, vermoord. Drie weken later volgde de liquidatie van Klepper. Daarna was er in december een mislukte aanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

Justitie verdacht onder anderen Mieremet van betrokkenheid bij deze aanslag. Motief zou zijn dat hij Van Hout verantwoordelijk hield voor de dood van Klepper. Naar verluidt verdacht de Heineken-ontvoerder Klepper van betrokkenheid bij een eerdere aanslag op zijn leven.

Mieremet zat ruim twee maanden vast. Eind vorig jaar seponeerde justitie de zaak vanwege gebrek aan bewijs. Twee maanden later werd hij neergeschoten voor de deur van zijn juridisch adviseur.

Mieremet maakt nu duidelijk waarom volgens hem deze aanslag plaatsvond. Dit verklaart evenwel niet de tot nu toe onopgeloste moorden op Femer en Klepper. In de gangsteroorlog verloor in maart van dit jaar in de Amsterdamse Bloedstraat ook de 52-jarige Egyptische Amsterdammer Magdi Barsoum het leven.

Barsoum behoorde in de jaren tachtig, evenals Klepper en Mieremet, tot de kring van Klaas Bruinsma. De politie vermoedt dat de gewelddadigheden van de laatste jaren te maken hebben met een handelsconflict over drugs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden