Crimineel kan ongestraft slag slaan in kunsthandel

De pakkans van criminelen in de kunst- en antiekhandel is laag. Vermiste en gestolen kunststukken worden sinds 2001 niet meer centraal geregistreerd, waardoor een overzicht ontbreekt....

ANP

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het bureau Intraval, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie. De onderzoekers constateren dat criminelen in de kunstsector hun straf vaak kunnen ontlopen omdat een sluitende aanpak van het probleem ontbreekt.

Kunststukken vormen een aantrekkelijk doelwit voor criminelen omdat ze van grote waarde zijn. Bovendien is de prijs moeilijk te bepalen. Daardoor kunnen prijzen sterk schommelen zonder dat het argwaan wekt. Dat is interessant voor witwassers.

Desondanks noemt Intraval het onwaarschijnlijk dat de kunst- en antiekhandel in Nederland wordt misbruikt voor omvangrijke criminele operaties. Daarvoor is te veel expertise vereist en is de structuur van de sector te gecompliceerd.

Dat laat volgens Intraval onverlet dat een centraal register van gestolen en vermiste stukken handig zou zijn. ‘Een sluitende registratie maakt de handel in gestolen objecten riskanter.’

Nederland telt tussen de 4000 en 6500 instellingen in de kunst- en antieksector. Zij zetten naar schatting 500 à 700 miljoen euro per jaar om.

De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Ronald Plasterk (Cultuur) zullen binnenkort een reactie op het rapport naar de Tweede Kamer sturen. Ondertussen wordt al gewerkt aan aanbevelingen uit het onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden