Criminaliteit onder allochtonen wordt nader onderzocht

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken zal een nader onderzoek laten doen naar de criminaliteit onder allochtonen. Hij vindt dat het rapport van de commissie-Van Traa te weinig houvast biedt voor de aanpak van het probleem....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

'Ik zou niet weten wat ik nu met het materiaal van Van Traa aan moet. Behalve dan m'n zorg erover uitspreken', zei Dijkstal dinsdag in de Tweede Kamer. Hij wil concretere gegevens boven water tillen door de politie- en justitiedossiers te laten doorzoeken, 'gerenommeerde onderzoekers' een opdracht te geven en migrantenorganisaties te vragen hun inzichten kenbaar te maken.

Het rapport-Van Traa bevat een bijlage waarin de antropoloog Bovenkerk een zeer verontrustend beeld schetst van de omvang van de deelname aan de drugshandel door Turken, Marokkanen en Surinamers in Nederland. Volgens Dijkstal bevestigt de rapportage een al bestaand vermoeden, maar bevat zij weinig concrete gegevens over aantallen, personen, groepen en netwerken. Met het onderzoek wil hij bereiken dat mythe en werkelijkheid onderscheiden worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden