Criminaliteit kost ruim 20 miljard per jaar

De criminaliteit kost ruim 20 miljard gulden per jaar. Die kosten zijn het afgelopen jaar zeker 1,5 miljard gulden gestegen....

Van onze verslaggever

Vooral de kosten van justitie zijn flink gestegen: van 7 miljard gulden in 1994 naar 9,5 miljard gulden in 1998. Preventie kost zeker 11 miljard gulden per jaar. De werkelijke kosten liggen hoger, maar vanwege vele onzekere factoren is een trefzekere raming lastig te maken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek voerde het onderzoek uit met het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie. Het onderzoek is vrijdag in Den Haag gepresenteerd.

Nederland wijkt niet af van de rest van Europa: overal stijgt het aantal geweldsmisdrijven. Maar in andere West-Europese landen wordt een steeds hoger aantal gewelds- en vermogensmisdrijven opgehelderd, in Nederland daalt dat aantal. Een verklaring geven de onderzoekers niet.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de politie de criminele jeugd op de huid zit. Dat heeft vorig jaar geresulteerd in 50 procent meer aanhoudingen. Ook worden jonge misdadigers eerder, meer en strenger gestraft.

Jaarlijks worden ongeveer een kwart van de burgers en 40 procent van de bedrijven slachtoffer van criminaliteit. Vooral jongeren hebben kans slachtoffer te worden, terwijl vooral ouderen last hebben van onveiligheidsgevoelens.

Als 's avonds laat onverwachts wordt aangebeld, zou bijna de helft van alle inwoners gewoon de deur opendoen. Een op de tien doet helemaal niet open, de rest alleen voor bekenden of mensen die een vertrouwde indruk maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden