Criminaliteit in VS dáált juist

De ingezonden brieven van dinsdag 1 december 2015.

Protest in Baltimore na de dood van Freddy Gray, een arrestant die overleed. Beeld null
Protest in Baltimore na de dood van Freddy Gray, een arrestant die overleed.

Brief van de dag: Criminaliteit dáált juist

In een spannend stuk over moorddadig Baltimore (Ten eerste, 30 november), terloops veralgemeniseerd naar nog 'tientallen steden' in de Verenigde Staten, betoogt Michael Persson dat het helemaal uit de hand loopt. Het aantal moorden stijgt, de politie en andere diensten vertonen zich niet meer in gevaarlijke wijken en totale anarchie dreigt. Wat hij niet vermeldt, is dat de criminaliteit, waaronder het aantal moorden, in de Verenigde Staten (en daarbuiten) de afgelopen twintig jaar spectaculair gedaald is.

Ook vertelt hij er niet bij dat in tientallen andere grote Noord-Amerikaanse steden in 2015 juist minder moorden gepleegd worden. Daaronder ook notoire 'moordsteden' als Philadelphia en Detroit. Waarom de criminaliteit zo is gedaald weten criminologen nog steeds niet, al lijkt actief politiewerk zeker belangrijk. Maar áls de twintigjarige daling in 2015 omslaat, wat je op basis van één jaar natuurlijk niet met droge ogen kunt beweren, dan hebben we behoefte aan journalistiek speurwerk.

Bauke Koekkoek, Zeist

Bert van Marwijk

De column van Willem Vissers (Sport, 30 november) is een rake typering van de mens en trainer Foppe de Haan, dit naar aanleiding van de emotie die de trainer toonde op de persconferentie na afloop van de wedstrijd Heerenveen-Roda JC. De badinerend opmerking van ex bondscoach Bert van Marwijk in het programma (Studio Voetbal) dat hij niets van de emotie van Foppe begrijpt en hij er wel begrip voor heeft als je de Europacup wint. Dit word gesteld door een trainer die zich grof laat betalen door een regiem waar fundamentele mensenrechten worden geschonden: Saoedi-Arabië daar begrijp ík niets van!

Jan-Hendrik de With, Heerenveen

Foppe de Haan, trainer van SC Heerenveen, schoot vol tijdens de persconferentie na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC. Beeld null
Foppe de Haan, trainer van SC Heerenveen, schoot vol tijdens de persconferentie na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC.

Foppe de Haan

Ik ben van 1944, dus een jaar jonger dan Foppe de Haan, maar inderdaad, net als Foppe, een oude man. Ook bij mij zitten de tranen hoog op momenten van onverwacht geluk. Toch hield ik het op zaterdagavond bij Foppes tranen na Heerenveen-Roda JC nog wel droog. Dat lukte mij niet op maandagmorgen bij het lezen van de column Nog één vraag aan Geke, Willem Vissers eerbetoon aan Meester Foppe. Wat een prachtig stukje Willem! Dankjewel.

Frans Teitler, Uithuizen

Weg poetshulp

Dat het wegvallen van poetshulp het thuis wonen van ouderen verder vrijwel onmogelijk maakt, is evident. Maar het advies om dit ongemak financieel op te vangen door de toch al omstreden ozb te verhogen, zoals Henk Schell in deze krant aangeeft (O&D, 30 november) naar aanleiding van het artikel van Charlotte Huisman en Jonathan Witteman (Ten eerste, 28 november), is net zo ongelukkig.

Want dit voorstel houdt in dat een bepaalde groep gemeentelijke belastingbetalers zou moeten opdraaien voor de financiële voortzetting van een zorgmaatregel die achteloos door de overheid is gedumpt. Had Schell, die bekend staat als PvdA-wethouder van de gemeente Bloemendaal, niet beter een verhoging van bijvoorbeeld de gemeentelijke vuilnisbelasting kunnen voorstellen? Dat zou een beter appèl zijn en past ook beter bij de solidariteitsgedachte van alle inwoners in elke gemeente.

Marcel Souman, Bennekom

Angela Merkel

Met vertrokken gezicht verliet Angela Merkel het podium, na de rede van Horst Seehofer bij het CSU-congres, waarin haar vluchtelingenbeleid werd afgekraakt (Ten eerste, 27 november 2015). Maar kort daarop verdedigt Merkel haar beleid als vanouds en zegt dat de oplossing niet in grenzen sluiten en plafonds stellen ligt, maar vanuit Europa en Turkije moet komen. Ze krijgt bijval van de hele oppositie en voorzitter Barsch van Die Linke vergelijkt haar solidariteit met die van Jezus. En dan zijn de zogenaamd gelijkgestemden Nederland, Oostenrijk, België, Luxemburg en Zweden zeker de apostelen? En verloopt het vervolg ook in lijn met het Bijbelverhaal? Dat belooft dan nog wat.

Rianne Bruggeman, Tilburg

Pakketkluisje

Het pakketkluisje rukt op (Economie, 28 november). Nog niet zo lang geleden had iedere stad of dorp meerdere van die grote gebouwen waar je heel eenvoudig pakjes kon afgeven en ophalen. Ik kan mij natuurlijk vergissen, maar volgens mij werden die gebouwen toen postkantoren genoemd.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

Langdurige WW

CBS-medewerkster Katja Chkalova beweert dat de WW-uitkeringen van jongeren na een paar jaar ophouden, maar die van ouderen veel langer doorlopen (Economie, 30 november). Maar dat klopt niet echt.

Voor jongeren is de duur van de werkloosheidsuitkering vaak niet meer dan een paar maanden omdat zij nog niet een langdurig arbeidsverleden hebben opgebouwd, voor veel ouderen met een langdurig aaneengesloten arbeidsverleden geldt dat zij maximaal 38 maanden recht hebben op een uitkering (van maximaal 3.000 euro bruto per 4 weken), die voor alle duidelijkheid niet is gekoppeld aan het laatst verdiende loon.

Vanaf 1 januari 2016 zal de WW-duur elk kwartaal met 1 maand worden verkort en uiteindelijk worden teruggebracht naar maximaal twaalf maanden.

Het kabinet zal hierdoor eerder een kennelijk door haar gewenste verpauperde staat van de samenleving bereiken. Met name oudere ('dure') werknemers hebben het moeilijk, door de introductie van de transitie-vergoeding kunnen werkgevers op een veel goedkopere manier van hun oudere werknemers af. Dat deze ouderen niet of nauwelijks meer een baan vinden, en na (nu nog) 38 maanden in een bijstandsuitkering terechtkomen, wordt kennelijk ook toegejuicht.

Gerard Schuckman, Den Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden