Criminaliseren sekswerkers niet de oplossing

Beeld anp

Wat heb ik graag dat Vadertje Staat tussen de lakens van machtsongelijken kan liggen. Het ontdekken van je seksuele identiteit kan gevaarlijk terrein zijn. Een waar je als jong volwassene een achterstand hebt als het gaat om ervaring op het gebied van de emotionele krochten waarin seks gebed is. Denk aan: schaamte, aandacht, verliefdheid, macht, overgave en genot. Juist daar graven onder meer pooiers en loverboys hun kuilen waarin sommige pubers vallen. Zijn zij eenmaal op de bodem beland, dan starten de seksmakelaars hun manipulatie om de ander tot betaalde seks te 'dwingen'. Vaak genoeg zal zo'n jonge sekswerker zeggen dat er helemaal geen dwang is gebruikt en dat ze met volle instemming hun lichaam openzetten om bijna permanent bezet te worden door betalende mannen die hun mensenrecht aan het uitoefenen zijn. Criminaliseren is niet de oplossing. Decriminaliseren ook niet.

Maar ik weet wel dat de term 'wederzijdse instemming' een volstrekt ontoereikend criterium is om mensen te beschermen tegen seksuele uitbuiting en slavernij.

Janine Peek (56 jaar), Harmelen

Maak muzikale meiden weerbaar

In de artikelen over Amy Winehouse en haar zware oude stemtype (V, 13 augustus), mis ik steeds de naam van de eveneens Britse Helen Shapiro. The Beatles traden ooit op in HAAR shows en werden genoemd op HAAR affiches tot... ze haar niet meer nodig hadden. David Bowie beweert dat 'Amy de racewagen der roem zittend naast de chauffeur zelf niet tot stilstand kon brengen'. Bowie lukte dat zelf nou... nipt. Stel je bent British en ook nog - heel bedenkelijk - opgevoed tot 'Daddy's Girl' (zie de vette tattoo over haar volle bovenarm) en je sterft van de muzikaliteit... Waar is dan bijvoorbeeld een Internationaal Singer's Lab om je dienaangaande weerbaar te maken en te houden? Foute managers met slopende contracten oprotten dus! Shapiro zingt nu Walking Back to Happiness voor de Here en indirect Amy ook. Hierbij een oproep aan zangdocenten, Goede Popscholen en conservatoria: muzikale meiden kun je zeker niet aan het handje nemen maar wel meer weerbaar maken door te blijven wijzen op de valkuilen. En nu maar hopen dat ze daar oren naar hebben.

Irene Beuker Orloff, Amsterdam Stichting Stembaan

Migranten

Ik schaam me, dat zoveel landgenoten denken te mogen zeggen dat ze minder immigranten willen. Het Midden-Oosten staat in brand, in Afrika zien mensen redenen om weg te trekken. We zijn in Europa het land met het op-een-na-laagste aantal asielaanvragen, maar het lijkt alsof men deze feiten niet tot zich door wil laten dringen. Treurig, diep treurig.

Joyce Klarenbeek, Ven-Zelderheide

Migranten (2)

Uit de enquete van de Volkskrant onder Nederlanders over 'immigratie', blijkt dat de overgrote meerderheid van Nederlanders geen flauw benul heeft van wat er zich in landen als Syrië en Eritrea afspeelt en het verschil niet weet tussen economische migrant en oorlogsvluchteling. Het probleem is dan ook niet een toestroom van vluchtelingen naar ons land, maar een tsunami van onwetendheid onder onze bevolking. De oplossing is niet het sluiten van onze grenzen, maar het verbeteren van onderwijs en voorlichting over conflicten in de wereld en de rol van Nederland daarin.

Peter Giesen, Amsterdam Zuidoost

Migranten (3)

Het artikel over het leven van migranten in de jungle bij Calais (V Zomer, 15 augustus), is niet alleen spannend maar ook boeiend geschreven. Het geeft duidelijk weer hoe illegale migranten zich proberen te handhaven in een bijna uitzichtloze situatie. Ik had nooit gedacht dat de immigranten uit het Midden-Oosten zich zo superieur opstelden jegens hun lotgenoten uit Afrika, aangeduid als die 'zwarten'. Ik kan mij goed voorstellen hoe de journalist zich voelde toen een 'verkeerde' opmerking over het geloof gemaakt werd en hij eieren voor zijn geld moest kiezen om uit de benarde situatie te geraken.

Dit geeft maar eens te meer aan dat van enige inschikkelijkheid geen sprake is , ook niet in deze bizarre omstandigheden. Dit verontrust mij als we gaan spreken over grote aantallen nieuwe immigranten die van zins zijn om naar Europa te komen. Het grote verschil tussen culturen en religies zou zo maar kunnen escaleren met alle grote gevolgen van dien.

R.L. van Hasselt, Gieten

Eigen zorgbijdrage

Mijn waardering voor het goed geschreven en informatieve artikel 'Eigen bijdrage schrikbeeld voor oudere' van Frank van Alphen (Economie, 14 augustus). Aan het eind van dat artikel stellen de deskundigen Van Oostrom en Denekamp de vraag 'Hoe ethisch is het om geld aan je kinderen te schenken met het doel minder te betalen voor de zorg die je ontvangt?' Ik vind het altijd weer verbluffend en zelfs zorgwekkend dat in dit soort kwesties nooit de vraag wordt gesteld 'Hoe ethisch is het om de spaarzame burger aan het eind van zijn leven te laten opdraaien voor de zorgkosten van de big spender? Het type van 3 keer per jaar op vakantie en ieder jaar een nieuwe auto.

Zelf vind ik het daarom ethisch zeer verantwoord mijn, toch al door de staat jaarlijks afgeroomde, spaargeld aan mijn kinderen te schenken en niet in een bodemloze put te laten verdwijnen.

De oplossing lijkt mij overigens simpel. Verhoog de zorgkostenpremie, wat niet veel zal hoeven zijn gezien het aantal patiënten in het verpleeghuis. Hiermee zit het verpleeg-huis dan in het basispakket, zijn er minder mensen bij het CAK nodig voor al die berekeningen en wordt het sparen voor bijvoorbeeld de kleinzoon (dat toch al zo moeilijk wordt gemaakt) niet zo gefrustreerd.

J.P. Straman, Leiderdorp

Arie en Steffie

Altijd las ik met belangstelling en genoegen de artikelen over Amerika en New York van Volkskrantcorrespondenten Arie Elshout en Steffie Kouters. Pas nu, bij hun terugkeer uit de VS, wordt onthuld dat zij een echtpaar zijn (V Zomer Magazine, 15 augustus). Wat een enig weetje! Ineens valt alles op zijn plek!

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden