Creyf's explodeert na overname Content

De overname van het Nederlandse uitzendbureau Content Beheer heeft de winst van de Belgische uitzendgroep Creyf's aardig opgekrikt. In het eerste halfjaar bedroeg de nettowinst 21 miljoen gulden..

bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar (acht miljoen). De totale groep haalde een omzet van 827 miljoen gulden, tegenover 400 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Creyf's vond bij de overname van het Nederlandse Content Beheer maar één lijk in de kast: de verouderde automatisering. 'De IT-problematiek was bij Content de grootste challenge die we onder ogen hebben gekregen', aldus bestuursvoorzitter M. van Hemele van Creyf's. 'Er is daar veel uitgegeven aan apparatuur die niet nodig was. Sterker nog, die vandaag geen economische waarde meer heeft.'

Verder had Content geen andere verrassingen voor Creyf's, 'behalve dan goede', aldus de topman. 'Content heeft een aantal werkmaatschappijen met een enorm potentieel.'

Van Hemele maakt zich niet druk over de claim van twintig miljoen gulden die de drie voormalige aandeelhouders van studentenuitzendbureau ASA bij Content hebben ingediend, toen het door Creyf's werd gekocht. Volgens de oud-aandeelhouders van ASA hebben ze recht op een nabetaling nu Content zelf binnen een jaar is overgenomen. In het overnamecontract met Content zou het ASA-drietal een zogeheten non-embarrasment clause met deze strekking hebben laten opnemen. 'We hebben een meningsverschil over de clausule', zegt Van Hemele. 'Er is nog niets geregeld. Ze moeten eerst met duidelijke bewijzen komen.'

Creyf's heeft in Nederland een marktaandeel van 5 tot 6 procent. 'In marktaandeel hebben we geen streefdoel in Nederland', aldus Van Hemele. 'We willen rendabele groei.' Hij liet doorschemeren dit jaar nog een IT-detacheerder of uitzender in Nederland in te willen lijven.

Door de overname van Content haalt Creyf's inmiddels meer dan 70 procent van zijn inkomsten buiten België. Sinds juni vorig jaar voegde Creyf's behalve Content onder meer ook het Franse Sogepi, het eveneens Franse SGS en het Belgische Midas aan zijn portefeuille toe. Door de inlijving van de Franse keten IPS hoopt Creyf's op te rukken naar de vijfde plaats in Frankrijk.

Op zijn thuismarkt kampte Creyf's met tegenwind. 'In België gaat het duidelijk moeilijk. We hebben er de markt niet gevolgd. We zijn niet, zoals de andere bureau's, met de kop vooruit in de prijzenslag gestapt.' De Duitse markt viel ook tegen voor Creyf's. De automobielindustrie in Beieren is daar de grootste klant en die nam in de eerste maanden van dit jaar eenderde minder uitzendkrachten af.

Aan een exacte winstverwachting wil Van Hemele zijn vingers niet branden. Het concern is 'positief' over de ontwikkeling van winst en omzet voor de rest van het jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden