Cresson behoudt pensioen ondanks vriendjespolitiek

Voormalig EU-commissaris Edith Cresson heeft zich schuldig gemaakt aan vriendjespolitiek, maar mag haar pensioen houden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bepaald....

Het hof onderschrijft hiermee het oordeel van de Europese Commissie dat Cresson persoonlijke vrienden aan een baan bij de EU heeft geholpen waarvoor ze niet waren gekwalificeerd. Een voorstel van een adviseur van het hof om Cresson de helft van haar pensioen te laten inleveren vond het hof echter te ver gaan. Met de veroordeling is zij genoeg gestraft, luidde het oordeel. Cressons pensioen bedraagt ongeveer 3.600 euro per maand, 20 procent van haar maandsalaris als commissaris, zei een woordvoerster van de Europese Commissie.

Cresson fungeerde van 1995 tot 1999 als commissaris van wetenschap en onderzoek. Toen zij door de Europese Commissie op de vingers werd getikt omdat zij haar tandarts tot wetenschappelijk adviseur had benoemd weigerde zij af te treden. Geërgerd door haar halsstarrigheid begon het Europese parlement een onderzoek naar meerdere gevallen van vriendjespolitiek en wanbeleid, wat in 1999 uiteindelijk leidde tot het aftreden van de hele commissie onder voorzitterschap van Jacques Santer.

In het parlement werd teleurgesteld gereageerd op het besluit Cresson geen straf op te leggen. Een verkeerd signaal, vond de Britse Conservatieve parlementariër Richard Ashworth. "Het zegt dat de Europese Unie mensen tolereert die hun positie misbruiken en de Europese belastingbetaler geld afhandig maken." Maar de Commissie zei dat de rechter nu eenmaal het laatste woord heeft.

Voordat zij EU-commissaris werd fungeerde Cresson in 1992 tien maanden lang als de eerste vrouwelijke premier van Frankrijk. De Franse regering steunde haar in haar juridische strijd en weigering op te stappen als commissaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.