Credo

Een nieuwe liefde levert niet alleen een begrijpende ziel en een warm lichaam op, ze vergroot ook de aarde. Als een wit konijn gidst S....

Best veel. Pas nadat het spel is gestaakt, raak ik opgewonden. Op het nog steeds onrustige scherm verschijnt de beeltenis van een wat uitdrukkingloze man met een imposante onderkin. Een hagiografie begeleidt de foto. De man heeft zich enorme offers getroost om het flipperen tot ongekende hoogten op te stuwen. Alles deed hij om het spel te verfijnen, toch is hij na een tragisch ziekbed overleden. Er is geen woord ironie bij. De flipperdesigner is heilig, gedenken het imperatief. Zo veel ernst temidden van al die pret is bijna ontroerend en ik vraag me af wat dit betekent. Henk van Os beantwoordt mijn vraag de volgende dag in de Nieuwe Kerk. Heerlijke tentoonstelling, de Weg naar de hemel, veel goud en edelstenen. Het vertelt de geschiedenis van de relieken. Stoffelijke resten van heiligen, de voorhuid van Jezus of de kop van een onthoofde martelaar, die hij zelf, o wonder, heeft gedragen, werden in de Middel eeu wen geacht zieken te genezen en de poort naar het paradijs te verbreden. Het vertrouwen in de kracht van de relieken leidde tot een massaproductie van schrijnen en een onvoorstelbare vermeerdering van één en hetzelfde botje. Omdat de protestanten de authenticiteit van die lichaamsresten betwistten, vernietigden zij die heel integer en roofden en versmolten zij de vele kostbare houders. Zij vereerden liever wereldlijke helden. Daarom rust Michiel de Ruyter nu op de plaats van het hoogaltaar in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Na de Reformatie volgde de secularisatie. Waarin gelooft de moderne mens? Johan Cruijff vat het samen: 'Ik geloof niet omdat ik dus niet gelovig ben maar ik denk wel dat er iets anders is, maar daardoor geloof ik datgene wat ik dus denk dat er is.' Herman Vuijsje citeert hem in Grote goden, kindertekeningen van God. Tweederde van de Nederlanders gelooft tegenwoordig in een hogere macht en een leven na de dood. Maar de hel, de moraal en de concrete God op een wolk hebben afgedaan. Vuijsje bestrijdt een godsdienstsocioloog, die vindt dat de behoefte aan religie kan worden bevredigd door een popconcert of een voetbalwedstrijd. Een godsdienst zonder zingeving is een godsdienst van niks, vindt Vuijsje. Hij zou de hal van Showbizzcity in Aalsmeer eens moeten zien. Foto's van Bekende Nederlanders hangen er als lichtgevende iconen aan de muur. Een levensgrote André van Duin imiteert er overtuigend een heiligenbeeld. Alles herinnert er aan de buik van een kathedraal. Als dat zo doorgaat vervangt die flipperkast onze zeeheld in de Nieuwe Kerk. Moeten we voor onze zieken bidden terwijl we marsmannetjes opblazen, in plaats van kaarsen branden. Als God niet bestond, moest hij worden uitgevonden, zei Voltaire. Het wordt weer tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden