Credo voor Sotsji: wees een team en blijf bij de les

'Maak ze trots. Ga ervoor. Straal het uit.' Aldus chef de mission Maurits Hendriks donderdag op Papendal bij de teamoverdracht. Nog 34 dagen en de Spelen beginnen. Ook Sotsji lijkt er klaar voor. De bouwput aan de Zwarte Zee is veranderd in een vesting.

PAPENDAL - De olympische ploeg voor de Winterspelen van Sotsji moet bovenal eenheid uitstralen. Bij de teamoverdracht op Nationaal Sportcentrum Papendal hamerde chef de mission Maurits Hendriks op de saamhorigheid onder de vooral individueel ingestelde wintersportploeg.


Hij sprak, vlak voordat hij symbolisch de vlag ontvouwde, zijn veertig olympiërs en de meeluisterende zeven paralympiërs op bevlogen wijze toe. 'Ik wil dat we uitdragen: samen gaan we naar Sotsji. Ja, je bent er allereerst als individu. Maar we gaan daarbij wel uit van het idee: ik help jou met jouw medaille, dan help jij mij met mijn medaille. Dan staan we er samen', aldus de chef die in het dagelijks leven technisch directeur van het nationaal olympisch comité NOC*NSF is.


Hendriks werkt al drie jaar aan meer eendracht in de wereld van het schaatsen, het voornaamste onderdeel van de ploeg voor de Olympische Winterspelen. Hij bezocht alle commerciële ploegen bij meerdere gelegenheden. Hij trachtte eenheid te kweken in de vaak door verdeeldheid gekenmerkte wereld.


Hij complimenteerde de merkenteams donderdag nog eens uitbundig voor het geleverde werk. De twintig schaatsers, met bijna louter medaillekandidaten, zijn afgeleverd. Ze zullen zich in de maand tot de Spelen van Sotsji langs diverse routes voorbereiden. Bij het betreden van het olympische park, zo rond de eerste februari, zal Hendriks toezien op de goede verhoudingen.


Hij wil een team dat een voorbeeld is voor de rest van de wereld. In zijn peptalk: 'Jullie zullen als olympisch team Nederland vertegenwoordigen en door miljoenen mensen gevolgd worden. Maak ze trots, ga ervoor. Straal dat uit. Durf je te laten inspireren.'


Veertig olympiërs

Hendriks, oud-bondscoach in het hockey, had ook technische advies voor de olympiërs die voor een laatste briefing naar Papendal waren gekomen. Het waren waarschuwende woorden voor de afleidingen die het olympische sportterrein met zich meebrengt. 'Je bent hier gekomen door wat je gedaan hebt. Ik zeg: doe niet aan lastminutechanges. Struikel niet over de olympische ringen. Er zijn veel issues. Houd je kop erbij.'


De Nederlandse olympische ploeg wordt de grootste uit de geschiedenis. Het record van Turijn 2006, 33 deelnemers plus 2 reserves, wordt aangescherpt naar 40 plus 2. Tot donderdagavond werd gerekend met 41 olympiërs, maar toen werd ontdekt dat Jorien ter Mors gemakshalve zowel bij de schaatsploeg van 20 als bij het shorttrackteam van 10 was geteld. Verder gaan 5 snowboarders en 6 bobbers (exclusief twee reserves). Er kunnen de komende weken nog bobbers en snowboarders aansluiten. Op 19 januari sluit de kwalificatieperiode.


Een medaille zal op dezelfde wijze worden beloond als in Vancouver. Wie goud wint, krijgt 30 duizend euro overgemaakt door de sponsors van NOC*NSF, Partners in Sport als Ernst & Young, Rabobank en Achmea. Die hebben de premiepot volgestort. Voor zilver is er een beloning van 22.500 euro, brons levert 15 mille op.


Hendriks heeft als doelstelling voor Sotsji het aantal medailles van Vancouver 2010 plus één aangehouden. In Canada veroverden de schaatsers zeven medailles. Nicolien Sauerbreij werd dé Nederlandse vrouw van het evenement door goud te winnen in de parallelslalom van de snowboarders. Hendriks heeft wel steeds gezegd negen medailles als de ondergrens van zijn doelstelling te hanteren. Hij waakt ervoor een te hoge druk op te leggen aan zijn ambitieuze ploeg.


Paralympische ploeg

De Nederlandse ploeg voor de Paralympische Winterspelen is flink uitgebreid. In Vancouver was er één zitskiër, Kees-Jan van der Klooster. In Sotsji zullen zeven paralympiërs Nederland vertegenwoordigen. Onder hen is Bibian Mentel, die erin slaagde haar sport, snowboardcross, in het paralympische programma te krijgen. Mentel was een valide sporter, tot zij in 2001 wegens een tumor het onderbeen moest laten amputeren.


De Olympische Winterspelen beginnen op 7 februari, voor de paralympiërs is 7 maart de eerste dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden