CREDO ARTEMIS QUARTET

Een nieuw platencontract is een mooi moment om ook een oudere productie weer uit de kast te halen en op te poetsen....

Pay-Uun Hiu

Die dubbele release mag gezien worden als een artistiek credo van ditviertal om met een even grote vanzelfsprekendheid de toppen van hetklassieke repertoire te beklimmen als die van de 20ste eeuw. De striktewaterscheiding tussen de moderne-muziek-musici en de klassieke heeft zekerook bij de strijkkwartetten lang stand gehouden en nog steeds is eensoepele strijkbeweging van de ene naar de andere eeuw niet vanzelfsprekend.Vermaarde kwartetten als het Juilliard String Quartet en Borodin Kwartetdoen zelden een stapje verder dan de Tweede Weense School en nieuwemuziekspecialisten zoals die van het Arditti String Quartet en het KronosQuartet zullen zich niet zo gauw op het complete werk van Haydn storten.

En, om er een veelgebruikt vooroordeel bij te halen: de modernen missende emotie voor het klassiek-romantische werk en de klassieken zijn teromantisch voor de moderne muziek. Wie op zoek is naar de volvette klankvan zestien hevig vibrerende snaren, zal bij het Artemis Quartet ook welwat tekortkomen. De liefhebbers van een kristalhelder homogeenstrijkersgeluid kunnen zowel bij Ligeti als Beethoven volop genieten. Devier strijkers - drie Duitse heren onder leiding van de Russische primariusNatalia Prischepenko - nemen een 20ste-eeuwse exactheid in hun spel meenaar Beethoven en hun passie vloeit moeiteloos door naar Ligeti.

De grootste troef van dit in 1989 opgerichte kwartet is het vermogen ineen perfecte eenheid te opereren. In Beethovens eerste van deRazumovskikwartetten (opus 59/1) resulteert dat in een lichtverend stabielgeheel waaruit de individuele stemmen zich beurtelings losmaken en weer metde andere vervlechten. Transparant, strak gefraseerd, met eindelozeprecisie in dynamiek en absolute verfijning in kleur. Bij Ligeti leidt dieaanpak tot een heldere uiteenzetting met veel gevoel voor humor en een noggroter raffinement in klankkleur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden