Credits, House of Cards, James Brown: Mr Dynamite

De zes interessantste programma's dit weekend, van een zoektocht naar échte natuur in Nederland op NPO 2 tot een swingende BBC-documentaire over de hardst werkende man in showbusiness.

Jesse Heijnis
Wildpark Nederland Beeld .
Wildpark NederlandBeeld .

1. Credits
NPO Doc, zaterdag t/m vrijdag

In de nieuwe reeks Credits worden researchers, producenten, editors en andere documentaireprofessionals achter de schermen vandaan gesleurd voor een rol als curator van NPO Doc. Deze week is de keuze aan componist Louis ter Burg, die muziek maakte voor documentaires en tv-programma's als Pretpark Nederland, De taarten van Abel en De Voorstraat.

Dit weekend laat hij bijvoorbeeld Some Kind of Monster (zaterdag, 17.55 uur) zien, waarin stoeremannenband Metallica via groepstherapie uit een diep dal probeert te klimmen. 'Metalica is een miljoenenindustrie. Belangen zijn mega, ziel en zaligheid, bloed, zweet en tranen. En toch blijven het jongens met een rock 'n' roll-bandje', aldus Ter Burg. Uit zijn eigen cv komen zaterdag onder andere ook Dauw (16.40 uur), over kunstenaar Marc Mulders, en I Am a Woman Now (21.00 uur) voorbij. Vooraf aan elke film licht Ter Burg in gesprek met Daphne Bunskoek zijn keuze toe.

2. House of Cards
Seizoen 3 Netflix

Abonnees van Netflix kunnen hun agenda's leegvegen voor een weekendje Washington, want sinds vrijdag staan er dertien gloednieuwe afleveringen van House of Cards online. Er wordt weer van alle kanten aan de stoelpoten van Mr. President Frank Underwood (Kevin Spacey) gezaagd: de Democraten willen hem niet als presidentskandidaat, een gevallen ex-vertrouwenspersoon gaat aan de slag voor een concurrent en met de Russische president, de poetinesque Petrov (Lars Mikkelsen), moet worden onderhandeld over het Midden-Oosten. 'Seizoen 3 geeft Frank geen sterkere vijanden dan seizoen 2. Maar er zijn er wel veel meer en dat helpt', aldus Time Magazine.

3. James Brown: Mr Dynamite
Zaterdag, BBC 2, 23.15 uur

Een swingende, soms net iets te vriendelijke terugblik op het leven en de carrière van 'The Hardest Working Man in Show Business'. James Brown ontvluchtte een moeilijke jeugd vol verwaarlozing en armoede, en groeide uit tot een van de invloedrijkste artiesten van de 20ste eeuw. Naast aandacht voor de muziek, unieke fragmenten en zijn shows (feitje: de vaste act waarin een zogenaamd gepijnigde Brown zich liet oplappen met een cape, kopieerde hij van worstelaar Gorgeous George), komt ook zijn door de zwarte gemeenschap niet in dank afgenomen campagne voor Richard Nixon aan de orde. Net als Nixon vond Brown dat alleen door hard te werken - heel hard te werken - er iets moois van Amerika kon worden gemaakt.

4. Het uur van de wolf: Dick is boos
Zondag, NPO 2, 14.00 uur

'Ik kan heel aardig zijn, heel charmant, heel vriendelijk, maar soms kan ik ook boos zijn, ja. Uit frustratie, over de domheid van mensen. Domheid kan heel gevaarlijk zijn', mormelt gevierd striptekenaar Dick Matena in de openingsscène van Hans Polaks film Dick is boos. Hij werkt aan een strip in zijn rommelige kamertje, de boeken staan torenhoog opgestapeld. Waarschijnlijk zijn ze nog ongelezen, want hij komt nog aan weinig toe. Sinds zijn hartinfarct kan hij zich moeilijk concentreren, vertelt hij.

Matena is een getormenteerde ziel blijkt uit dit portret, dat al eens eerder werd uitgezonden. Voor zijn creaties is dat maar goed ook, zegt Matena, die onder meer bekend is van de verstripping van Gerard Reves De avonden. 'Ik geloof niet in gelukkige creatieve mensen. Creëren is een compensatie van ongeluk.'

Nee, een tevreden man kun je de intrigerende eigenheimer Matena niet noemen, aan het einde van de film is hij ook boos op regisseur Polak. 'Ik heb zo veel gezegd en gedaan, ik heb er niets meer aan toe te voegen. En zeker niet van dat televisiegedoe wat je nou van me wilt horen. Wat nou Dick luister? Forget it, Hans.'

5. Wildpark Nederland
Zondag, NPO 2, 16.00 uur

Emil Andel en Kim Brand gaan op zoek naar de natuur in Nederland. En dan niet het groen dat hier wordt gemaaid, gesnoeid en gekapt en ook niet de 'wilde dieren' die zijn geïmporteerd, worden bijgevoederd of anderszins gepamperd, maar de échte natuur. Bestaat die nog? In deze aflevering gaat Andel in de leer bij Loek de Wildeman, die eigenlijk Loek van der Lans heet. Aan de rivier de Waal helpt De Wildeman mannen de oermens in zichzelf te ontdekken. Bijvoorbeeld tijdens een sjamanistische zweethutceremonie, waarin ze hun demonen onder ogen moeten komen. Brand leert alles over het bijenvolk van de 'filosofische imker' en schrijver Mohammed Benzakour.

6. Focus
Zondag, NPO 2, 19.15 uur

Tweede deel van de BBC-documentaireserie The Men Who Made Us Thin, waarin presentator Jacques Peretti de relatie tussen obesitas en de dieetindustrie onderzoekt. In de eerste aflevering kon u zien hoe het komt dat alle diëten gedoemd zijn te mislukken. Hij sprak hierover met een voormalig directeur van dieetprogramma Weight Watchers en andere figuren die hun brood verdienen in deze lucratieve industrie. In deel twee duikt Peretti in de fitnessindustrie. Val je van fitness af? Waarom gaat er zo veel geld om in deze industrie? En is er een afslankpil op komst die écht werkt?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden