Crediteuren Dexia Bank Nederland vrezen lege dop

De affaire-Legio Lease gaat Dexia Bank Nederland mogelijk zoveel geld kosten, dat schuldeisers vrezen dat de bank zijn schulden straks niet meer kan betalen....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

De voortgaande ontmanteling van Dexia Bank Nederland doet op verschillende plaatsen alarmbellen rinkelen. Vandaag dient voor de rechtbank van Amsterdam een kort geding, waarbij de Alkmaarse tussenpersoon Garantium garanties van de rechter vraagt. Het bedrijf heeft een zakelijk conflict met Dexia Bank, en is bang dat de bank - tegen de tijd dat de rechter zich over die zaak heeft uitgesproken - niet meer in staat is een schadevergoeding te betalen.

In hoog tempo wordt Dexia Bank Nederland onttakeld. Kempen & Co wordt verzelfstandigd en gaat verder onder eigen naam. Internetbroker Alex is al aan Rabobank verkocht, en de 'private brokerage desk' - waar beursorders van tussenpersonen worden afgehandeld - werd vorige week aan Rabo-dochter Stroeve overgedaan. 'Eigenlijk werken er alleen nog mensen bij het bedrijf die zich bezighouden met de afwikkeling van de affaire-Legio Lease', zegt een ingewijde. Joop Krant, voormalig topman van Dexia Bank, heeft de bank inmiddels verlaten. Ook Dirk Bruneel, de man die moederbedrijf Dexia Groep in België naar Nederland stuurde om orde op zaken te stellen, heeft aangekondigd dat hij binnen enkele maanden weg zal gaan.

De problemen van de bank zijn direct terug te voeren op de zogeheten Legioclaim. De stichting Leaseverlies vordert namens zestigduizend beleggers miljarden euro's van de bank. De beleggers die zich bij Leaseverlies hebben gemeld, verloren geld met de producten van Dexia-dochter Legio Lease. Velen bleven met een grote restschuld zitten nadat de koersen van de onderliggende aandelen waren ingestort. De advocaat van de stichting Leaseverlies bepleit dat de beleggers niet goed zijn voorgelicht over de gevaren van beleggen met geleend geld.

De claim van tussenpersoon Garantium - die vandaag voor de rechter staat - valt bij de Legioclaim in het niet. De Alkmaarders vorderen 20 miljoen euro van de bank, omdat die in hun ogen niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. 'Maar gezien de ontwikkelingen bij Dexia Bank kiezen we ervoor om beslag te leggen', stelt advocaat Johan Bil van Garantium. 'De situatie bij de bank is veel te ondoorzichtig, en zo'n rechtszaak kan zomaar een paar jaar in beslag nemen.' Dexia zelf was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

De Dexia Groep in België heeft zich in december per brief garant gesteld voor alle verplichtingen van haar Nederlandse dochter. Maar advocaat Bil zegt niet te weten wat de juridische status van dat schrijven is. 'Er is nog geen 403-verklaring afgegeven bij de Kamer van Koophandel, waarmee een moeder zich hoofdelijk aansprakelijk stelt voor de dochter.' De stichting Leaseverlies heeft wel vertrouwen in de verklaring van Dexia Bank België, laat een woordvoerder weten. De stichting vind een beslag dus overbodig.

De verwachting van juristen is dat het jaren kan duren voor er duidelijkheid komt in de zaak tussen Leaseverlies en Dexia Bank Nederland. Duidelijk is wel dat de omvang van de claim - volgens sommigen gaat het om ruim 4 miljard euro - zo groot is, dat ook de soliditeit van de Dexia Groep in België gevaar zou lopen. Mocht de claim van de Legio Lease-beleggers uiteindelijk toch worden toegekend, dan zal dat grote gevolgen hebben voor het moederbedrijf. Dat wil zeggen, als Dexia Groep zich die tijd nog steeds geroepen voelt om garant te staan voor de Nederlandse dochter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden