Creditcardmaatschappij wil af van schuldenaar

Creditcardmaatschappijen staan dankzij de crisis voor een nieuw dilemma: moeten ze slecht afbetalende klanten met hoge schulden – die veel rente betalen– binnenboord houden als melkkoe of moeten ze juist van ze af vanwege de risico’s op wanbetaling?...

Van onze verslaggever Wouter Keuning

De Amerikaanse creditcardmaatschappij American Express heeft voor de laatste optie gekozen. Sinds kort betaalt het bedrijf 300 dollar aan klanten die hun schulden aflossen en direct als klant vertrekken, zo bericht tijdschrift The New Yorker deze week.

De keuze is opvallend. Creditcardmaatschappijen hebben er in de afgelopen jaren alles aan gedaan zoveel mogelijk klanten aan zich te binden. Tussen 2000 en 2006 zouden de uitstaande schulden op creditcards in de VS met 30 procent zijn gestegen.

Of de actie van American Express het totaal van 950 miljard dollar aan uitstaande creditcardschulden in de VS zal doen verkleinen, is bovendien de vraag. Consumenten met de hardnekkigste schulden zullen die vaak niet in een keer kunnen aflossen. Helemaal niet als ze net hun baan hebben verloren door de crisis. Het aantal wanbetalers was in december al gestegen tot 7,5 procent.

Bij Citigroup (de bank die overeind is gehouden met 45 miljard dollar staatssteun) is dan ook gekozen voor een andere tactiek. Daar richt men de pijlen op groepen met weinig schulden en veel potentie: jongeren. In samenwerking met het sociale netwerk MySpace lanceerde de bank vorige week de ‘Citi Forward’-betaalkaart.

Om de schijn te wekken dat de kaart totaal anders is dan de ‘ouderwetse’ creditcard, ging de introductie ervan gepaard met een manifest vol ronkende marketingpraatjes. Mensen met deze creditcard op zak laten volgens het manifest zien dat ze ‘het egoïsme van het verleden verwerpen’ en dat ze ‘geloven in het delen van rijkdom’.

In Nederland kiest staatsbank ABN Amro er voorlopig voor om klanten aan te sporen creditcardschulden gespreid af te betalen. ‘Dat biedt het grootste gemak’, staat in een brief die de bank vorige maand rondstuurde. Dat de rente over de uitstaande schuld bij gespreid betalen 17,7 procent bedraagt, staat in de kleine lettertjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden