Crédit Lyonnais moet terug naar af

De Franse staatsbank Crédit Lyonnais, de grootste bank van Europa, moet naar verwachting de helft van haar niet-Franse activiteiten afstoten wil het van de Europese Commissie toestemming krijgen voor omvangrijke staatssteun....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De Franse overheid kwam in maart met een reddingsplan dat voorzag in een kapitaalsinjectie van 4,9 miljard francs (1,6 miljard gulden) en garanties voor 50 miljard francs (17 miljard gulden) aan herstructureringskosten over de eerstkomende twintig jaar. Deze steun stuitte op verzet bij andere Franse banken die stelden dat er sprake was van oneerlijke concurrentie. Volgens Europees recht is staatssteun in beginsel niet geoorloofd tenzij het aan strikte vooorwaarden voldoet. De Europese Commissie stelde in april een onderzoek in naar de steun.

Van Miert zei deze week dat inmiddels alle elementen voor een beslissing op tafel liggen. 'Er is nooit sprake van geweest dat het oordeel negatief uit zou vallen. De zaak is duidelijk en ik weet wat ik volgende week aan mijn collega's zal voorstellen', zei hij zonder in details te treden.

Crédit Lyonnais kwam in 1992 in de verliezen door mislukte kredieten en een ongebreidelde expansiedrift. Vorig jaar leed het een recordverlies van 12 miljard francs (4 miljard gulden). Om de gaten te dichten moet de bank nu ongeveer 135 miljard francs (45 miljard gulden) aan activa afstoten. Onderdeel van deze omvangrijke operatie vormt de verkoop van de Nederlandse dochter CLBN aan de Belgische Generale Bank, die naar verwachting 1,1 miljard gulden zal opleveren.

Andere onderdelen die naar verwachting in de verkoop gaan zijn dochters in Italië, Zweden, Latijns-Amerika, Groot-Brittannië en België. Als de afslanking naar plan doorgaat zou van Crédit Lyonnais, dat een balanstotaal heeft van circa 700 miljard gulden, niet meer dan 65 procent over blijven.

De bank is het tweede grote Franse bedrijf dat van de Commissie staatssteun mag ontvangen. Vliegtuigmaatschappij Air France mocht de 20 miljard francs (6 miljard gulden) aan steun houden als het akkoord zou gaan met door de Commissie gestelde voorwaarden. Crédit Lyonnais is een geval apart omdat de ondergang van de bank een domino-effect teweeg zou brengen. Als industriebank bezit zij veel aandelenpakketten in bedrijven. Een ondergang van de bank zou grote gevolgen hebben voor de Franse industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden