'Crèche moet kind kunnen weigeren als het niet is ingeënt'

Crèches moeten ouders kunnen weren die doelbewust hun kinderen niet laten vaccineren tegen kinderziekten als mazelen. Dat zegt oudervereniging Boink naar aanleiding van de zaak van een baby uit Den Haag. Die belandde doodziek in het ziekenhuis nadat op zijn crèche een bewust niet-ingeënt kind met mazelen was geweest.

Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen. Beeld anp

Dit kind kwam van de buitenschoolse opvang die aan de crèche verbonden is. Beide opvanginstellingen zijn van Estro Kinderopvang.

Meerdere baby's
De moeder van de baby doet vandaag haar verhaal in de Volkskrant. Haar zoontje van ruim 8 maanden was nog niet ingeënt tegen mazelen, omdat dat pas met 14 maanden gebeurt. In Den Haag is inmiddels een uitbraak van mazelen geconstateerd: in totaal zijn nu 13 kinderen en 2 volwassenen ziek. Het gaat om meerdere baby's onder de 14 maanden.

'Kinderen kunnen aan de mazelen overlijden', zegt Jellesma van Boink, die ouders in de kinderopvang vertegenwoordigt. 'Een crèche moet kunnen zeggen dat ze baby's hieraan niet willen blootstellen. Ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. Overal wordt op gelet: van handen wassen tot schone lucht. Waarom zouden ze dan met zo'n serieus risico als de mazelen niets mogen doen?'

'Als iemand het recht heeft zijn kind niet in te enten, heb ik als ouder ook het recht mijn baby niet aan dat risico bloot te stellen', aldus Jellesma. 'Wij kunnen er vanwege privacy niet altijd mee naar buiten komen, maar we zien dit probleem toenemen. We hebben de indruk dat steeds meer ouders hun kinderen niet laten vaccineren. De mazelen zijn echt terug.'

Antroposofische gemeenschap
Of de ouders van het niet-gevaccineerde kind afkomstig zijn uit de antroposofische gemeenschap is onduidelijk. In 2008 was er in Den Haag een mazelenuitbraak in deze hoek.

Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang mogen crèches niet-gevaccineerde kinderen niet weigeren. 'Het is niet wettelijk verplicht om je kind in te enten. Daarom kan de kinderopvang dat ook niet verplicht stellen', aldus een woordvoerster.

Jellesma bestrijdt dit. 'Als we in de algemene leveringsvoorwaarden hebben afgesproken dat crèches kinderen mogen weigeren die een gevaar vormen voor anderen, dan lijkt het me de moeite waard te onderzoeken of we de mazelen daar ook onder kunnen laten vallen.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Zij gokten met het leven van mijn kind'

 
Als iemand het recht heeft zijn kind niet in te enten, heb ik als ouder ook het recht mijn baby niet aan dat risico bloot te stellen
Jellesma van Boink
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden