Creation, Police Academy, Supercondriaque

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Paul Bettany als Charles Darwin in Creation. Beeld .
Paul Bettany als Charles Darwin in Creation.Beeld .

Creation (John Amiel, 2009)

BBC 1, 00.25-02.10 uur

Met een bijzonder, belangwekkend leven als dat van Charles Darwin (1809-1882) kun je als filmmaker verschillende kanten op. De biopic Creation legt de nadruk op het tragische gezinsleven van de wetenschapper, zoals beschreven in het boek Annie's Box (2001) van Darwins nazaat Kandal Keynes. Annie, het dochtertje van Darwin, stierf al op jonge leeftijd, nadat die haar koorts had gepoogd te bestrijden met een alternatieve watertherapie. In Creation verschijnt ze continu als geestverschijning, terwijl haar depressieve vader ploetert aan zijn Origin of Species. Darwins vrouw is wel gelovig, hij niet, wat de zaak bemoeilijkt.

De keuze om de familietragiek vóór het wetenschappelijk werk te plaatsen is dramatisch goed te verklaren en levert verschillende mooi aangeklede scènes op, met prettig spel tussen vader Darwin (Paul Bettany) en dochter. Regisseur Jon Amiel schakelt daarbij met opvallend gemak heen en weer naar Darwins historische reizen. Ondanks zulke pluspunten bevredigt Creation niet. In zijn keuze om Darwins revolutionaire conceptie als gezinstherapie te presenteren, houdt Amiel de buitenwereld (en tal van interessante bijfiguren, onder wie Toby Jones als collega-bioloog) zó ver op afstand, dat zijn film dichtslibt. De evolutie komt er wel erg bekaaid af, in dit iets te larmoyante familiedrama.

Police Academy (Hugh Wilson, 1984)

Veronica, 20.30-22.30 uur

De film die aan de basis lag van een van de omvangrijkste vervolgreeksen: op het zeldzaam melige Police Academy zouden nog zes films volgen en een tv-serie én een animatiefilm. Kijk je naar dat origineel, dan vraag je je af: waarom? Het succes van de kolderieke avonturen van een stel klunzen op de politieschool moet worden geschaard, zoals een krant schreef, onder de wonderen van de jaren tachtig, een periode waarin de grootste rotzooi zomaar een gigantisch succes kon worden. En toch, het is allemaal zo flauw dat je een glimlach ook weer niet kunt onderdrukken. Uitgangspunt van de film (en het succes) is dat geslacht, gewicht, lengte en intelligentie geen criterium meer mogen zijn om leerlingen van de politieschool te weren. Komiek Steve Guttenberg werd er een ster mee en Kim Cattrall (Sex and the City) speelde er een van haar eerste grotere rollen in.

Supercondriaque (Danny Boon, 2014)

Film 1 Comedy & Kids, 22.25-00.08

Wat is voor een hypochonder het vreselijkste lot? Opgesloten raken in een smerige gevangenis in Oost-Europa, geeft deze Franse komedie als antwoord. Maar voordat Parijzenaar Romain Faubert in zijn cel in Tsjerkistan de kakkerlakken over zijn schouders voelt lopen, moet hij een hoop idiote misverstanden meemaken. Romain, een ziekenhuismedewerker die als het moet zelfs zijn tanden poetst met ontsmettingszeep, lijdt door zijn angsten een moeizaam vrijgezellenbestaan. Bij wijze van therapie neemt zijn arts en enige vriend Dimitri (Kad Merad) hem voor vrijwilligerswerk mee naar een kamp met Tsjerkistaanse vluchtelingen; het begin van kluchtige persoonsverwisselingstoestanden. Een hoogvlieger is het niet, deze film van de bedenker, regisseur en hoofdrolspeler van Bienvenue chez les Ch'tis (2008). Dany Boon maakt zich ervanaf met een tam scenario vol overdreven types en platgetrapte oostblokclichés, waarbij alles steeds om dezelfde grap draait. Toch is het soms onweerstaanbaar hoe Boon het complex van zijn personage belachelijk maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden