Crash en 't Onstein maken de dienst uit

Voor aanvang van de laatste wedstrijd in de meesterklasse was één zaak duidelijk. Crash (met Eskes-Sprinkhuizen, van Prooijen-Brink) en 't Onstein (Maas-Ramondt, Jansma-Verhees) waren verzekerd van de eerste twee plaatsen en dus zeker van een plaats in de halve finale....

Dit betekende echter niet dat het onderlinge duel van geen belang was. De winnaar van de meesterklasse mag zelf zijn tegenstander voor de halve eindstrijd aanwijzen. Crash troefde 't Onstein af en bemachtigde zo dit keuzerecht.

Pegasus en het tweede team van Hok hadden voldoende aan een gelijkspel om de play-offs te bereiken en dienden een catastrofale glijpartij te voorkomen. Beide viertallen trokken de remmen aan en komen elkaar in de kwartfinale wqeer tegen.

Vier teams waren in een hevige strijd gewikkeld om de twee resterende plaatsen in de kwartfinale. Daarbij de frappante ontmoeting tussen Modalfa en de Lombard, een herhaling van de finale van vorig seizoen. Met de kleine overwinning (17-13) van regerend landskampioen Modalfa leken de twee finalisten van vorig jaar weinig op te schieten; vroegtijdige eliminatie dreigde. Buitenhof en het tweede team van 't Onstein konden met bescheiden zeges een verrassende ontknoping bewerkstelligen. De paren kregen de zenuwen niet in bedwang .

Oud-international André Mulder (Hok) meende dat je een bridgewedstrijd niet kunt programmeren. 'Harder of zachter spelen is onmogelijk. Je kunt je in een belangrijke wedstrijd alleen voornemen extra goed op te letten. De grilligheid van de 52 kaarten bepaalt het verloop van de gebeurtenissen. Vrouwe Fortuna bemoeit zich ermee en soms wreed. Je moet elk spel afzonderlijk beschouwen. Niet treuren bij een miskleun en niet feestvieren bij een opsteker. Kaarten hebben geen geheugen en je weet niet welk avontuur in het volgende spel verborgen zit.' Mulder zat in diagram 1 lekker in zijn vel en draaide west een rad voor ogen.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

1SA pas pas 4*

pas pas pas --

West kwam tegen 4* uit met *H en in het diagram is eenvoudig te zien hoe 4* downgaat. De schoppen in de dummy zijn te laag om als entree te dienen voor *A. Oost-west hebben recht op twee hartenslagen plus *A en *H.

De leider, Mulder, zag snel een kans om in de dummy te komen. Hij dook in de eerste slag *H en herhaalde dat toen west *V naspeelde. Ongetwijfeld gooide oost een tegenspelsignaal maar west was door het nonchalant gevolgde speelplan van de leider volledig in de waan dat oost in het bezit was van *A. West speelde argeloos *B voor *A in zuid, die in twee keer de troeven trok, met een ingetroefde harten naar noord overstak en op *A een verliezende klaveren uit zuid wegwerkte voor tien slagen en +620.

Met open kaarten is deze fout onmogelijk maar in de praktijk kan de leider dikwijls een rookgordijn optrekken dat het tegenspel vertroebelt. Over open kaarten gesproken: 3SA in noord-zuid is onverliesbaar.

In diagram 2 disten veel oost-west paren tijdens het bieden een praktisch onoplosbaar raadsel op.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- pas 2* 3*tl*

3* 4* tlpas pas

4* dbl pas pas

pas -- -- --

Noord-zuid waren rood (kwetsbaar) en oost-west groen (niet-kwetsbaar). Het 4*-redbod tegen de kwetsbare hartenmanche lag voor de hand. West begreep dat het niet noodzakelijk was direct te redden en deed het rustig aan met 3* om zich in de volgende biedronde bloot te geven. Noord zag met de armetierige verzameling geen toekomst in het bieden van 5* en doubleerde 4* om zo zuid van verder bieden af te houden. Noord slaagde in die opzet maar na de uitkomst van *A maakte de leider in 4*-gedoubleerd - via twee snits op *H en een drie-drie verdeling van de ruiten - elf slagen. Twee klaveren van west verdwenen op de hoge twaalfde en dertiende ruiten van oost en +690 voor oost-west.

Voor de liefhebbers het afspel in 5* als plezierige droom. Na de uitkomst van *A (ruiten uit is één down vanaf de aftrap) grijpt de leider zijn kans. De uitkomst, *A, getroefd; *A en *H. Dan *B, *3, *5, *2. Klaveren naar het aas, schoppen getroefd en *H. De laatste klaveren uit zuid getroefd en de laatste schoppen uit de dummy in zuid getroefd. Dan *10 uit zuid, west *6 en een kleine ruiten in noord. Oost neemt met *B nemen maar moet in de dubbele renonce spelen of ruiten waardoor *H in noord de elfde slag wordt.

Ook diagram 3 toont een groot verschil tussen praktijk en theorie.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 2*

pas 2SA pas 3*

pas 3* pas 4*

pas pas pas --

West wist uit het bieden van een vijfkaart schoppen plus een klaverenkleur (vier of vijf) in zuid. Tegen 4* was de uitkomst met klaveren of troef allesbehalve aanlokkelijk. Ook zag west niets in *A al zou dat na harten naar de heer gevolgd door een klaverenswitch tot de eerste vijf slagen leiden.

Er bleef niets anders over dan met ruiten uit te komen. De leider had tien slagen voor het oprapen: vijf in schoppen en vanwege het vallen van *B ook vijf in ruiten. Toch ging 4* op veel tafels nog steeds down; hoe was dat mogelijk?

De eerste slag: *6, *2, *7 en *9. De leider speelde *H gevolgd door *V. Bij schoppen naar het aas bleek de vier-één verdeling van de troeven. De leider speelde *A in de dummy, oost troefde en zuid troefde over. Overgestoken naar *V in noord gevolgd door *H en de dertiende ruiten, uit zuid *VB weg. Voor de tiende slag speelde de leider klaveren naar *H in zuid, west won met *A en speelde harten. Zuid troefde, zijn laatste slag en één down.

Op een andere tafel hetzelfde begin van de eerste slag: *6, *2, *7 in oost. De leider bestudeerde het uitkomstsysteem van oost-west: derde van boven van een vierkaart. Dit creëerde mede vanwege het feit dat oost *B in de eerste slag niet zette het idee van *B865 in west. Zuid won om de communicatie tussen zijn hand en de dummy intact te houden de eerste slag niet met *9 maar met *V. De troeven in vier keer getrokken gevolgd door *9 uit zuid, bij west *5. Zuid sneed met *10 in noord zodat oost onverwacht met *B aan slag kwam. Met *A, *H en een derde hartenronde werkten oost-west de laatste troef van zuid eruit en maakten vervolgens de rest van de slagen voor drie down.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden