Cramer verontwaardigd over klimaatrapport IPCC

Minister Cramer van Milieu is ‘zeer verontrust’ over een fout in het laatste klimaatrapport van het IPCC. Vorige week bleek dat het onwaarschijnlijk is dat de gletsjers in de Himalaya in 2035 zijn verdwenen, zoals het klimaatpanel van de VN eerder beweerde.

Cramer ‘tilt zwaar’ aan de foute berekening. ‘Als politicus baseer ik me op de wetenschap.’ Ze maakt zich grote zorgen. ‘Dit raakt het vertrouwen dat ik heb in het IPCC.’ Daarom moet volgens haar de onderste steen boven komen.

Ze dringt aan op grondig onderzoek. ‘Ik wil weten hoe deze procedurefout is ontstaan. Zit er ergens nog zo’n fout? Er moet snel helderheid komen om de onzekerheden weg te nemen.’ Klimaatsceptici zien in deze affaire (op één bladzijde van een drieduizend pagina’s dik rapport) het bewijs dat het IPCC ondeugdelijk zou opereren.

In perspectief

Cramer (PvdA) wil de affaire ‘wel in perspectief’ plaatsen. Ze stelt dat deze zaak niets te maken heeft met ‘Climategate’, de duizenden mails die werden gehackt en waaruit zou blijken dat de opwarming van de aarde overdreven zou zijn.

Kamerlid en partijgenoot Samsom gaat verder in zijn kritiek. Volgens hem is het IPCC in opspraak geraakt omdat ‘politieke motieven’ een rol zouden spelen. Hij vindt dat de baas van het IPCC ‘de eer aan zichzelf moet houden’ en dus moet opstappen zodat het vertrouwen in een ‘waardenvrij’ klimaatpanel terugkeert.

Minister Cramer (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld Martijn Beekman
Minister Cramer (Martijn Beekman / de Volkskrant)Beeld Martijn Beekman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden