Cramer: afsteken vuurwerk beperken

Minister Cramer (VROM) wil het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling beperken tot de periode tussen 10 uur ’s avonds (31 december) en 2 uur ’s ochtends (1 januari). Dat schrijft zij samen met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook willen de ministers gemeenten de kans geven vuurwerk alleen op van tevoren aangewezen plaatsen – en dus onder toezicht – toe te staan.

Een grondige aanpak is volgens de ministers nodig om geweld en vuurwerkoverlast tijdens Oud en Nieuw in de toekomst te beperken. Bij het grootste deel van de schade die tijdens de afgelopen jaarwisseling is aangericht, lijkt illegaal vuurwerk in het spel, schrijven de ministers. Cramer en Ter Horst willen met de Belgische overheid spreken over het beëindigen van de verkoop van spektakelvuurwerk aan Nederlanders in België.

‘Vuurwerk alleen toestaan op bepaalde plekken vind ik erg ver gaan’, reageert VVD’er Helma Neppérus. Volgens haar komt de overlast vooral van ‘die enorme rotknallen waarvan je je een hoedje schrikt.’

Door de periode te beperken waarin vuurwerk mag worden afgestoken, beperken de ministers volgens Nepérus de overlast niet. ‘De mensen die auto’s in brand steken, moet je aanpakken.’

Dat vindt ook Barry Madlener (PVV). ‘Het vuurwerk wordt ten onrechte als boosdoener aangewezen. Dit is met een kanon op een mug schieten.’

Attje Kuiken (PvdA) mist maatregelen waarmee vandalen in de toekomst kunnen worden aangepakt. Volgens haar moet je die direct berechten en een uitgaansverbod geven.

GroenLinks is blij met de voorstellen van de ministers. ‘Er is geluisterd naar de voorstellen van onze partij’, zegt Wijnand Duyvendak.

De norm voor vuurwerk werd in 2006 versoepeld in Nederland om illegale import van vuurwerk uit België te voorkomen. Duyvendak wil dat die norm weer wordt teruggedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden