Craig Venter moest spieken

Oude vijandschap roest niet. Dat valt op te maken uit een artikel in de internet-editie van Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), van vorige week....

Begin 2001 leek de strijdbijl tussen Celera - het bedrijf van Venter - en het Human Genome Project begraven. Met een gelijktijdige publicatie in Nature (HGP) en Science (Celera) en gezamelijke persconferenties waarbij beide werkstukken, globale kaarten van het menselijk genoom, werden gepresenteerd, leek de kou uit de lucht.

Daaraan ging een aantal jaren bakkeleien vooraf. Celera verweet het HGP dat het onderzoek in een slakkengang verliep. Andersom was er grote onvrede dat het bedrijf Celera zijn onderzoeksresultaten voor eigen gebruik hield, terwijl het publieke HGP zijn resultaten op internet zette.

Beide groepen hanteerden en andere methode om DNA te onderzoeken. Celera brak het genoom in willekeurige, grote stukken om die vervolgens door de computer weer op volgorde te laten leggen. Het Human Genome Project werkte met kleinere stukjes erfelijk materiaal, om die vervolgens in detail te onderzoeken. Een preciezere methode, maar ook omslachtiger.

Uit de analyse die de drie HGP-onderzoekers loslaten op de publicatie van Venter in Science blijkt volgens hen dat diens kaart van het het genoom wel erg zwaar leunt op hun gegevens. Dat Venter die heeft gebruikt, is zeker niet nieuw, maar de conclusies gaan veel verder. Sterker: zonder die openbare kennis had Venter nooit de puzzelstukjes aan elkaar kunnen leggen. Inmiddels heeft het bedrijf de kritiek in The Washington Post met klem van de hand gewezen.

De onderzoekers eindigen met een regelrechte sneer aan het adres van Venter: 'Als het onderzoek van Celera één ding bewijst, is het wel de waarde van het openbaar maken van gegevens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden