CPN-bestuur vond optreden De Groot in Moskou 'grof'

'Het uitermate grove optreden van Paul de Groot in Moskou kan natuurlijk niet naar buiten worden gebracht', oordeelde het partijbestuur van de CPN in november 1977 over het doen en laten van dit ere-lid voor het leven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Uit een artikel in het FNV Magazine, dat voornamelijk over de activiteiten van de CPN in de vakbeweging gaat en is gebaseerd op onderzoek in het CPN-archief, blijkt dat De Groot zonder dat het partijbestuur het wist als eenmans-delegatie naar de Sovjet-Unie was afgereisd. Hij zou daar zogenaamd materiaal verzamelen voor memoires over de jaren veertig. 'De Sovjet-kameraden zagen de reis als een vakantiereis. De Groot vroeg vanuit zijn sanatorium echter ook om ''een onderonsje'' met het Centraal Comité van de CPSU. Bovendien wilde hij wel praten met het partijbestuur van de CPN, iets wat hij in Nederland steeds weigerde.

'Wij werden gebeld door een medewerker van het Centraal Comité met de mededeling dat De Groot via diens tolk het verzoek had gedaan om een gesprek met onze delegatie. Wij hebben dat direct afgewezen. Later hebben we dit verzoek een provocatie genoemd met de bedoeling de Sovjet-partij te bewegen tot inmenging in de zaken van de CPN.' Die partij had De Groot na een geweldige verkiezingsnederlaag aan de kant geschoven. De CPN had zich daarmee, volgens De Groot, binnen de internationale communistische beweging in een isolement geplaatst.

De ex-partijleider werd door de Russen op het vliegtuig naar Nederland gezet. Maar het CPN-bestuur kreeg nog wel toestemming voor het voortzetten van de Nederlandse acties tegen de neutronenbom. 'Op de laatste dag verscheen een medewerker om mee te delen dat hij zojuist van een bespreking van het Centraal Comité kwam met Brezjnev. Er is besloten alle steun aan het internationaal initiatief voor een bijeenkomst (in Amsterdam) te geven, zo werd ons verzekerd.

'De medewerker zei dat de SU kosmonauten zou sturen. Dit is een formidabele stap. Wij zijn thans in een stadium gekomen dat wij - zij het op bescheiden schaal - een eigen bijdrage kunnen leveren aan het herstel van de eenheid in de internationale communistische eenheid', jubelde Henk Hoekstra in de vergadering van het partijbestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.