CPB voorziet nog lager financieringstekort

Het financieringstekort kan in 1996 dalen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands produkt, ongeveer twee miljard gulden lager dan eerder was voorspeld....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Die extra daling, veroorzaakt door hogere belasting- en premie-

inkomsten vanwege de aantrekkende economie, geeft meer ruimte voor lastenverlichting. Dat zei minister Melkert woensdag voor de VARA-radio. Melkert wil dat het kabinet meer dan de geplande 4,5 miljard gulden inzet, bijvoorbeeld om de loonkosten van de laagste inkomens te verlagen.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer, die vindt dat het kritisch niveau voor het financieringstekort (2,7 procent) nu wel bereikt is, steunt hem. Onder dit niveau mogen extra inkomsten gebruikt worden voor meer lastenverlichting. De PvdA vindt bovendien dat de koopkracht van de laagstbetaalden verbeterd moet worden.

Fractielid Van der Ploeg zei zaterdag in de Volkskrant dat de belastingaftrek voor de lage inkomens verhoogd moet worden, omdat dat de afstand tussen uitkeringen en lonen vergroot. Die mening, die niet strookt met het officiële fractiestandpunt, heeft Van der Ploeg inmiddels weer moeten intrekken. Hij heeft aan de fractie zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen.

De andere coalitiepartners, en oppositieleider CDA, zijn tegen het gebruiken van extra inkomsten voor meer lastenverlichting. Volgens VVD-kamerlid De Korte hoeft de koopkracht helemaal niet verbeterd te worden.

Uit CPB-cijfers blijkt dat de koopkracht van modaal volgend jaar gelijk blijft, terwijl de minima er maximaal 1 tot 1,25 procent (circa dertig gulden bruto per maand) op achteruit gaan. Die koopkrachtdaling was ook al geconstateerd bij de doorrekening van het regeerakkoord, 'en daar staat de handtekening onder van de PvdA', aldus De Korte. Mocht de koopkracht toch iets verbeterd moeten worden, dan kan dat volgens De Korte altijd nog in augustus, als de begroting voor 1996 wordt afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.