CPB: toetreding Turkije gunstig voor economie

Nederland kan profiteren van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De export zou op termijn met 20 procent kunnen groeien....

Dat blijkt uit een woensdag verschenen studie van het Centraal Planbureau (CPB) over de economische gevolgen van een eventuele toetreding van Turkije tot de EU. Een besluit over het aangaan van toetredingsonderhandelingen valt eind dit jaar onder het Nederlands voorzitterschap van de EU.

Voor Turkije betekent toetreding een veel sterkere stijging van de welvaart. Het CPB gaat uit van een toename met 3,5 miljard euro. En als de Turkse regering er in slaagt alle door de unie verlangde hervormingen daadwerkelijk door te voeren, kan dat voordeel zelfs oplopen tot 22 miljard euro. Nederland kan in dat geval rekenen op een toename van de welvaart met een half miljard euro.

Het CPB heeft in zijn berekeningen nog geen rekening gehouden met de financiële lasten voor de EU van de Turkse toetreding. Die zijn ook nog niet bekend. De subsidies die Turkije tegemoet kan zien maken deel uit van de toetredingsonderhandelingen.

De toetreding kan in Nederland vooral positief uitpakken voor voor de voedingsmiddelen en landbouwsector. De ervaring met de toetreding van Oost-Europese landen leert bijvoorbeeld dat de vraag naar landbouwmachines toeneemt. Verder kan ook de chemiesector rekenen op extra orders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden