CPB: tekort op begroting mag best

Het nieuwe kabinet hoeft minder te bezuinigen dan eerder werd gevreesd. Het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank waarschuwen dat de bezuinigingen, die vooral het CDA wil, de economie meer schade doen dan goed....

De beide instanties adviseren een nieuw kabinet ook de WAO-plannen in het Strategisch Akkoord van Balkenende I niet open te breken zoals de PvdA wil. Dat zou eveneens de economie schade. Diverse bij de formatie betrokken personen bevestigen de waarschuwingen van het CPB en De Nederlandsche Bank.

Vandaag praten de onderhandelaars van CDA en PvdA verder over de onderwerpen zorg en veiligheid. Minder bezuinigen zou meer ruimte kunnen scheppen voor deze sectoren. Het vorige kabinet trok flink wat extra geld uit voor zorg en veiligheid.

De PvdA voelt zich door de financiële adviezen gesterkt. Het CDA houdt echter vast aan de wens om de staatsschuld in een generatie af te lossen en wil daarom geen tekort in 2007, stelt een partijwoordvoerder. De 14,5 miljard euro aan bezuinigingen die daarvoor nodig zijn - nooit eerder bezuinigde een kabinet zo veel - kunnen de economie zo schaden dat het middel erger wordt dan de kwaal, waarschuwden De Nederlandsche bank en het CPB de informateurs Donner en Leijnse vorige week.

Op lange termijn adviseren beide instellingen het kabinet te streven naar een overschot van 1 procent. In slechte economische tijden, en dat is de komende kabinetsperiode waarschijnlijk het geval , mag een tekort op de begroting wel, zolang Nederland de Europese afspraken in het Stabiliteitspact maar niet schendt. Het CPB raadt aan de staatsschuld niet helemaal maar tot 15 procent af te lossen.

Het CPB relativeert het belang van aflossen van de staatsschuld door te wijzen op de stijgende pensioenpremies. Deze premies nemen naar schatting met 40 procent toe en betekenen een flinke lastenverzwaring voor werknemers. De vergrijzing wordt door de stijgende pensioenbuffers gedeeltelijk opgevangen, waardoor de overheid meer armslag krijgt. Extra pensioenpremies betekenen bovendien toekomstige inkomsten voor de overheid als de belasting binnenkomt over de op dat moment uitgekeerde pensioenen.

De overheid kan dankzij de lage rente ook rekenen op een meevaller van een half miljard euro. De overheid betaalt jaarlijks ruim 10 miljard euro aan rente over de staatsschuld van 172 miljard euro.

Voor de uitgifte van 28miljard euro aan nieuwe staatsobligaties hoeft het rijk in 2003 een aanmerkelijk lagere rente te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.