NieuwsEconomische groei

CPB: snelle bevolkingsgroei jaagt de Nederlandse economie aan

De Nederlandse economie zal het de komende jaren iets beter doen dan eerder voorspeld, mits de corona-epidemie binnen de perken blijft. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde zijn economische raming dinsdag naar boven bij nu de Nederlandse bevolking sneller groeit dan aangenomen.

De komende jaren zullen zich meer mensen dan verwacht melden op de arbeidsmarkt, zoals deze werkzoekende bij het Werkplein van de UWV, Den Haag.Beeld ANP

Het CBS maakte onlangs bekend dat de Nederlandse bevolking in 2025 ongeveer 18 miljoen zielen telt. Eerder ging het statistiekbureau nog uit van 17,7 miljoen. Dat hogere bevolkingsaantal heeft veel invloed op het verwachte groeicijfer, omdat het de effecten van de vergrijzing verzacht. 

De verwachte bevolkingsgroei bestaat namelijk vooral uit mensen in de werkende leeftijd, niet uit ouderen. Die extra inwoners melden zich op de arbeidsmarkt, waardoor de arbeidsparticipatie en de economische productie stijgt.

Al met al zal de economie in de jaren 2022-2025 niet groeien met gemiddeld 1,1 procent, zoals het CPB in december nog dacht, maar met 1,5 procent. In het lopende jaar (2020) verwacht het planbureau een iets lagere groei van 1,4 procent. Ook dat is wel een lichte verbetering ten opzichte van de decemberraming.

Schatkist

De verbeterde vooruitzichten zijn gunstig voor het kabinet en de schatkist van minister Hoekstra van Financiën. Een hogere economische groei leidt namelijk tot hogere belastingopbrengsten. Ook vallen de kosten van de gezondheidszorg structureel lager uit dan geraamd. 

Hierdoor is het begrotingstekort van 0,3 procent dat het CPB in november voorspelde voor de periode 2022-2025 omgeslagen in een klein overschot van 0,1 procent. Een opsteker voor de regeringspartijen in het laatste jaar voor de Tweede Kamer-verkiezingen: er is nu meer geld voor politieke wensen.

Het CPB houdt voor de korte termijn wel een flinke slag om de arm: de rekenaars zijn er bij het maken van de nieuwe inschatting van uitgegaan dat de gevolgen van het coronavirus beperkt blijven. Als de uitbraak ernstige vormen aanneemt en wereldwijd veel slachtoffers maakt, zal het economische plaatje er dit en volgend jaar veel slechter uitzien, waarschuwt het CPB. 

In dat scenario kan de economische groei dit jaar 0,5 procentpunt lager uitvallen dan in het scenario waarin de ziekte snel onder controle is. De nieuwe raming is dus, zoals meestal, omgeven met grote onzekerheid.

Coronacrisis kan kredietcrisis worden

De koersval van vorige week was de ergste sinds de kredietcrisis van 2008. Waarom reageren beleggers zo heftig, leidend tot een koersdaling van 12 procent?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden