CPB roemt plan voor basisuitkering FNV

Het FNV-voorstel voor geleidelijke invoering van een basisuitkering kan bijzonder gunstig uitpakken voor de werkgelegenheid en de economische groei. Het plan moet dan wel worden aangescherpt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een commentaar op de FNV-nota 'Tijd voor nieuwe zekerheid'. In de nota wordt invoering bepleit van een basisuitkering voor alle mensen die werken of beschikbaar zijn voor een baan. In 2010 moet de uitkering negenhonderd gulden per maand bedragen.

Als eerste stap moet de huidige, maandelijkse belastingvrije som van bijna zeshonderd gulden een basisuitkering worden voor mensen die in het afgelopen jaar minimaal dertien weken hebben gewerkt. Deze referte-eis vervalt op den duur. De drie belastingtarieven die er nu zijn, maken plaats voor één uniform tarief van 58 procent.

Het CPB wil forse aanscherping van het plan. Iedereen die de uitkering krijgt, moet klaar staan om 'een volledige baan of een grote part-time baan te vervullen'. In de FNV-nota wordt wel van deze zogenoemde 'beschikbaarheidseis' gerept. Maar er wordt een uitzondering gemaakt voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om arbeid te verrichten.

Een uitzondering kan bijvoorbeeld de zorg voor kleine kinderen of andere familieleden zijn. In dat geval dreigt de basisuitkering het karakter te krijgen van een basisinkomen dat aan alle inwoners wordt toegekend. Dan zullen de gevolgen voor de economische groei en de werkgelegenheid sterk negatief zijn, stelt het CPB.

Het CPB concludeert bovendien dat het FNV-voorstel de mogelijkheid biedt om het bruto-minimumloon 30 procent te verlagen zonder dat het netto-loon daalt. 'Het voordeel van een dergelijke verlaging van het bruto minimumloon is dat deze meer mogelijkheden creëert voor bedrijven om banen te scheppen aan de onderkant van de arbeidsmarkt met een lage produktiviteit', schrijft het CPB.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden