CPB: koopkracht daalt 0,5%, economie groeit 0,5%

De Nederlander verliest volgend jaar gemiddeld 0,5 procent aan koopkracht. De groei van de Nederlandse economie zal uit komen op 0,5 procent, na een krimp van 1,25 procent dit jaar. De werkloosheid stijgt volgens de 'nationale definitie' naar 9,25 procent. Het begrotingstekort komt uit op 3,3 procent van het bruto binnenlands product.

Premier Mark Rutte Beeld anp

Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) die zondag openbaar zijn gemaakt nadat ze via RTL Nieuws waren uitgelekt. De zogeheten Macro Economische Verkenning wordt normaal gesproken met Prinsjesdag, komende dinsdag, openbaar en is een berekening gebaseerd op de Prinsjesdagplannen van het kabinet.

De koopkrachtdaling valt relatief gezien mee, al komt die wel bovenop een koopkrachtdaling van 1,25 procent dit jaar. Bij de raming van augustus ging het CPB nog uit van gelijkblijvende koopkracht, maar daarin was het effect van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro niet meegerekend. Het Nibud wilde zondag nog niet reageren op de koopkrachtcijfers. Het instituut voor budgetvoorlichting wil eerste alle cijfers kennen.

Economische groei valt verder tegen
Wel valt de economische groei verder tegen ten opzichte van eerdere ramingen, wat grotendeels het gevolg is van de 6 miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet volgend jaar doorvoert. Dit voorjaar werd nog gerekend met een economische groei van 1 procent volgend jaar, inmiddels wordt dus uitgegaan van 0,5 procent.

Het tekort komt hoger uit dan de EU-norm, maar het kabinet heeft deze zomer afgesproken met Brussel om 6 miljard te bezuinigen en houdt het daar bij. Het tekort overschrijdt ook dit jaar de EU-norm en komt uit op 3,2 procent. Dat is weer ietsje hoger dan de CPB-berekening van vorige maand.

Europese afspraken niet gehaald
De staatsschuld stijgt volgend jaar verder, naar 76,3 procent. Volgens Europese afspraken moet die eigenlijk onder de 60 procent liggen. De omvang van de collectieve lasten als deel van het bruto binnenlands product stijgt ook verder, naar 40,8 procent.De economie zou volgend jaar met 0,5 procent groeien. Het begrotingstekort komt op 3,3 procent, aldus de macro-economische verkenningen van het CPB. De plannen die het kabinet bekendmaakt komen neer op 6 miljard aan bezuinigingen.

Het CPB verwacht 'dat de opgaande trend (de economie kromp de afgelopen kwartalen minder hard, red.) zich de komende kwartalen voortzet, waardoor in het tweede halfjaar van 2013 sprake is van een bescheiden groei. Ook in 2014 is de groei nog erg gematigd, met hooguit 0,25% per kwartaal. Dit leidt ertoe dat het bbp-niveau in 2014 ongeveer gelijk is aan het niveau van begin 2007.'
De cijfers zijn voer voor de oppositiepartijen die van mening zijn dat het kabinet de verkeerde weg inslaat met extra lastenverzwaringen.

De belangrijkste plannen van het kabinet waren al eerder uitgelekt. Hieronder staan ze op een rij.

Geen correctie belastingschijven
Met uitzondering van zorgpersoneel en een deel van de leraren zullen de salarissen van het overheidspersoneel niet stijgen. Dat levert circa 1 miljard op. De belastingschijven worden niet gecorrigeerd voor de inflatie, waardoor de schatkist 1,1 miljard meer aan belastingen binnenkrijgt. Ook de budgetten van de ministeries, gemeenten en provincies worden bevroren. Dat brengt 700 miljoen in het laatje.

Het kabinet gaat verder proberen mensen te prikkelen om meer uit te geven. De schatkist profiteert daarvan mee. Mensen die na ontslag hun gouden handdruk in een stamrecht-bv hebben ondergebracht, krijgen eenmalig de kans die te laten uitbetalen tegen een voordelig belastingtarief. Dat moet circa 1 miljard opleveren voor de fiscus. Ook door het schenken fiscaal aantrekkelijk te maken, hoopt de overheid meer belastinggeld binnen te krijgen. Er mag straks tot een ton belastingvrij worden geschonken. Voorwaarde is dat het bedrag in een woning wordt geïnvesteerd.

Arbeidskorting stijgt
Positief nieuws is dat de arbeidskorting met 250 euro omhoog gaat. Ook wordt er maar 300 miljoen geschrapt in de belastingaftrek voor kleine ondernemers, in plaats van de aangekondigde 500 miljoen. En een beoogde korting voor huishoudelijke hulp van 89 miljoen voor 2014 gaat niet door.

Er komt ook geen inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg, zoals in het regeerakkoord stond. Daar staat tegenover dat voor de hoogste inkomens een belastingaftrek gaat verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden