NIEUWSKinderboete

CPB: Inkomen moeders bijna gehalveerd na geboorte van een kind

Na de geboorte van een kind gaan moeders er financieel nog steeds drastisch meer op achteruit dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het inkomen van een Nederlandse moeder daalt met gemiddeld 46 procent na de geboorte, terwijl het inkomen van een vader onveranderd blijft.

Het onderzoek wijst uit dat de inkomensdaling grotendeels komt doordat moeders minder uren gaan werken en vaders niet. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Het onderzoek wijst uit dat de inkomensdaling grotendeels komt doordat moeders minder uren gaan werken en vaders niet.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het onderzoek werd vorig jaar ook al uitgevoerd in opdracht van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ten opzichte van toen is het verschil tussen vaders en moeders in de ‘child penalty’ of ‘kinderboete’, zoals het CPB de inkomensdaling noemt, nog iets groter geworden.

De inkomensdaling komt volgens het rapport grotendeels doordat moeders minder uren gaan werken en vaders niet. Mogelijk is dit nog altijd te wijten aan traditionele rolpatronen.

Moeilijk te verhelpen

De ‘kinderboete’ is wel minder groot bij specifieke groepen, zoals bij hoogopgeleide moeders, moeders in de (semi-)publieke sector en vrouw-vrouw-koppels. Voor vrouwen met een migratieachtergrond is het verschil over het algemeen ook kleiner, al is het verschil bij vrouwen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond juist weer wat groter dan bij vrouwen zonder migratieachtergrond. In landen als Denemarken en Zweden daalt het inkomen van de vrouw aanzienlijk minder na het krijgen van een kind. In Oostenrijk en Duitsland juist meer.

Het CPB stelde bij het onderzoek vorig jaar dat het verschil tussen mannen en vrouwen moeilijk te verhelpen zou zijn met beleid, omdat de meeste ingrediënten die de ‘kinderboete’ zouden moeten verhelpen, al aanwezig zijn. Hiermee doelde het bureau onder andere op de hoge arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen en gesubsidieerde kinderopvang.

Meer lezen over de rolverdeling tussen vaders en moeders:

De jongste generatie moeders is hoger opgeleid, heeft vaker een (betere) baan, werkt gemiddeld meer uren én is vaker financieel onafhankelijk dan voorgaande generaties. Maar één patroon lijkt niet te doorbreken: het is de vrouw die minder gaat werken als er kinderen komen.

Met geboorteverlof geeft overheid ‘krachtig signaal’, maar gaat vader echt meer doen thuis?

Opinie | Vrouwen, stel eerder de vraag: wat levert het op?

2019: Inkomen vrouw daalt sterk na geboorte kind, moeder blijft jarenlang in deeltijd werken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden