CPB: in 2013 0,75 procent groei, tekort op 2,7 procent

Volgend jaar maakt de Nederlandse economie een bescheiden groei door van 0,75 procent. Het begrotingstekort daalt van 3,7 procent in 2012 naar 2,7 procent. Dat staat in de vandaag verschenen CPB-publicatie Macro Economische Verkenning 2013.

Minister van Financien Jan Kees de Jager pakt op Prinsjesdag op het ministerie van Financien zijn miljoenenkoffertje, dat hij later op de dag aan de Tweede Kamer zal presenteren. Beeld anp

Dit jaar krimpt de economie met een half procent. Voor 2013 verwacht het Planbureau een licht herstel.

De binnenlandse bestedingen drukken volgens het CPB de groei: zowel de consumptie van huishoudens als overheid daalt in beide jaren. Wel groeien de investeringen in 2013 licht, na een krimp in 2012.

Het beeld van de arbeidsmarkt blijft echter somber. Door de lage productie daalt de werkgelegenheid zowel dit als volgend jaar. In 2013 is de werkloosheid gemiddeld 5,75 procent, een percentage dat sinds het midden van de jaren negentig niet meer is voorgekomen. Het gaat om 520 duizend mensen die volgend jaar zonder werk zitten.

De koopkracht vermindert met 1,75 procent in 2012 en met 0,75 procent in 2013. Ook in de twee voorgaande jaren is de koopkracht gedaald. Bij elkaar komt deze daling over vier jaar uit op 4 procent.

Staatsschuld
Het feitelijk overheidstekort neemt af van 3,7 procent bbp in 2012 tot 2,7 procent bbp in 2013. Dit wordt vooral bereikt door lastenverzwaringen, zoals afgesproken in het Lenteakkoord. Ondanks de afname van het overheidstekort loopt de overheidsschuld wel verder op, tot 71,8 procent bbp in 2013 (In 2012: 71,4 procent).

Het CPB noemt de schuldencrisis binnen Europa 'het belangrijkste neerwaartse risico' voor de Nederlandse economie. 'De recente besluitvorming van de Europese Centrale Bank, de uitspraak van het Duitse Constitutioneel Hof en wellicht ook de plannen voor de instelling van een Europese Bankenunie geven echter voor het eerst zicht op een structurele oplossing.'

Wereldhandel
Een deel van het herstel van de economie is te danken aan het lichte herstel van de wereldhandel. De uitvoer zal daardoor ook aantrekken. Per saldo neemt in 2013 de groei van de voor Nederland relevante wereldhandel toe van een kwart procent in 2012 naar 3,5 procent in 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.