CPB: groei van 1,25 procent, dalende werkloosheid in 2015

De Nederlandse economie ziet weer tekenen van herstel. Het Centraal Planbureau maakte vandaag in de juniramingen bekend dat de economie dit jaar stijgt met 0,75 procent. Die groei zal in 2015 aantrekken naar 1,25 procent. Het begrotingstekort zal dit jaar nog uitkomen op 2,9 procent, maar daalt volgend jaar naar 2,2 procent. De gevolgen van de economische groei voor de arbeidsmarkt echter pas volgend jaar merkbaar.

Beeld anp

Volgens de rekenmeesters komt dat doordat bedrijven nu nog voorzichtig zijn met het aannemen van nieuw personeel. 'Daardoor zal de werkloosheid pas volgend jaar licht gaan dalen van 650.000 naar 635.000 personen', aldus het CPB. Het CPB ziet verder dat de export van de goederen aantrekt en ook de consumptie neemt toe. Dat betekent dat mensen meer geld zullen uitgeven.

De Nederlandse economie groeit vooral dankzij een hogere uitvoer. Dit jaar gaat het om een toename van 0,75 procent, voor volgend jaar wordt een vooruitgang met 1,25 procent verwacht. Het CPB houdt daarmee ondanks het tegenvallende eerste kwartaal vast aan de eerdere prognoses die voor de groei in 2014 en 2015 werden gedaan. Het planbureau is daarmee positiever dan bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank, die voor dit jaar uitgaat van een groei van slechts 0,2 procent.

Het CPB gaat ervan uit dat de krimp in het eerste kwartaal een tijdelijke dip was die de komende kwartalen wordt goedgemaakt en ziet duidelijke tekenen van herstel. Zo neemt de productie van de industrie en de bouw al enkele kwartalen fors toe, groeit het consumenten- en producentenvertrouwen maandelijks, zijn de huizenprijzen stabiel en is de daling van de werkgelegenheid afgezwakt.

'Geleidelijk herstel'
Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) bevestigen de CPB-cijfers het beeld dat 'Nederland geleidelijk aan het herstellen is van de crisis'. Dijsselbloem: 'De export en investeringen trekken aan en volgend jaar volgt consumptiegroei. We zijn er nog niet, de werkloosheid blijft hoog en de overheidsfinanciën zijn nog niet op orde. Alle reden om koers te houden.'

Met een begrotingstekort van 2,9 procent dit jaar en 2,2 procent volgend jaar blijft het tekort onder de Brusselse 3 procentsnorm. Dat is goed nieuws voor het kabinet, omdat de Europese Commissie de Nederlandse overheidsfinanciën minder strak zal controleren. De toename dit jaar komt onder meer door de lagere opbrengst van aardgas. De daling volgend jaar vloeit voort uit maatregelen om de tekorten weg te werken en is ook het gevolg van de verder aantrekkende economie.

De staatsschuld neemt volgens het CBP toe, dit jaar naar 74,6 procent van het bbp en volgend jaar tot bijna 75 procent (74,9). De export van goederen trekt aan. Ook de consumptie neemt toe, wat betekent dat mensen meer geld gaan uitgeven. Volgens het CPB kan het geld dat huishoudens door de lagere gasrekening 'overhouden' worden uitgeven aan andere zaken. De inflatie is en blijft laag, net als in de rest van Europa.

CPB-directeur Laura van Geest Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden