Update

CPB-doorrekening: PVV scoort op korte, VVD op lange termijn

Ook in 2017 houdt Nederland in de plannen van politieke partijen nog een tekort op de begroting. De VVD komt nog het beste uit de bus met een tekort van 1,1 procent in 2017. Op de korte termijn pakken de plannen van de PVV het best uit voor de economische groei en afname van de werkloosheid. Op de langere termijn loopt de economie bij de PVV echter schade op en scoort de VVD als beste bij het scheppen van banen.

Beeld ANP

Dat blijkt uit de gevolgen van plannen van 10 partijen die het Centraal Planbureau (CPB) heeft uitgerekend.

De PVV boekt door forse bezuinigingen op de overheidsuitgaven en lastenverlichting voor de burger op de korte termijn goede resultaten. Zo neemt de economische groei, ten opzichte van de huidige verwachtingen, toe tot 0,7 procent in 2017, terwijl bij de andere partijen een daling van de groei is te zien ten opzichte van de verwachtingen. Bij de PvdA is die het grootst met 2,3 procent. Ook bij de bestrijding van werkloosheid komt de PVV goed uit de bus, met een afname van 0,5 procent in 2017.

Ingrepen als de verhoging van de AOW-leeftijd en de beperking van de hypotheekrenteaftrek draait de PVV terug, terwijl ze de btw volgend jaar verlaagt in plaats van verhoogt. Door dat laatste voldoet de partij van Geert Wilders volgend jaar echter niet aan de EU-begrotingsnorm.
Op de lange termijn pakt het PVV-programma negatief uit voor de werkgelegenheid. Dat geldt ook voor de PvdA en de SP. Bij de laatste partij gaan honderdduizenden banen verloren. Met name de belastingmaatregelen van VVD, CDA en GroenLinks leiden in de periode tot 2040 tot groei van de werkgelegenheid.

De koopkracht verbetert het meest door de plannen van de SP, een stijging van 3 procent in 2017. Bij het CDA is sprake van een daling van de koopkracht met 3,25 procent.

Scoren
In de eerste reacties toonden de partijen zich hoe dan ook tevreden met hun eigen resultaten en benadrukten ze de punten waarop ze goed scoren.

Teulings wees erop dat de berekeningen gebaseerd zijn op gegevens die de partijen hebben aangeleverd bij het CPB en op hun partijprogramma's of uitlatingen in de media. Zo is bij de PVV geen sprake van een vertrek uit de EU.

Geert Wilders, Diederik Samsom, Mark Rutte en Emile Roemer voor het verkiezingsdebat gisteravond.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden