Update

CPB-debat: 'Het kabinet functioneert en is stabiel'

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer missen regie bij het kabinet, maar volgens premier Mark Rutte functioneert het kabinet goed. Volgens hem is het kabinet van VVD en PvdA stabiel en worden problemen opgelost. Dat zei hij dinsdagavond in het debat met de Tweede Kamer over de sombere economische ramingen die het CPB vorige week presenteerde.

(VLNR) Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher, premier Mark Rutte en minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens het debat over het kabinetsbeleid in de Tweede Kamer.Beeld anp

'Dit is een bijzonder meerderheidskabinet, omdat we zijn aangewezen op steun van een minderheid in de Eerste Kamer', zei Rutte die aangaf dat er niet alleen in de Senaat naar steun wordt gezocht, maar ook in de Tweede Kamer en daar buiten. 'Draagvlak is van groot belang bij de grote hervormingen die we in gang zetten. Die hervormingen zijn randvoorwaarde om ook op de lange termijn te garanderen dat we de voorzieningen voor onderwijs, volksgezondheid en ook pensioenen overeind kunnen houden.'

De Kamer debatteerde dinsdagavond met premier Mark Rutte en de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Henk Kamp (Economische Zaken) over de economische crisis en de oplopende werkloosheid. De aanleiding voor het debat was de publicatie van de CPB-ramingen vorige week, waaruit bleek dat het begrotingstekort in 2014 op 3,4 procent komt. Het kabinet wil daarom volgend jaar ruim 5 miljard extra bezuinigen.

Felle kritiek
Verschillende oppositiepartijen grepen vanavond het debat over de CPB-cijfers aan om felle kritiek te leveren op het kabinetsbeleid. Maar volgens Rutte snijdt de kritiek op het gebrek aan regie en richting geen hout. De premier ontkende spijt te hebben dat tijdens de formatie niet gezocht is naar een bredere samenstelling van de coalitie. 'Iedereen zei destijds dat VVD en PvdA op basis van de verkiezingsuitslag samen moesten regeren.'

Ook droegen de oppositiepartijen alternatieven aan voor de door het kabinet voorgestelde bezuinigingen in 2014. Zo vroeg CDA-leider Buma de beoogde lastenverzwaringen te schrappen en wilde SP-leider Roemer een 'deltaplan' voor de economie.

Buma opperde dat het kabinet beter kan snijden in allerlei extra uitgaven, 'cadeautjes' die VVD en PvdA zich in het regeerakkoord zouden hebben toebedeeld. Ook plaatste hij vraagtekens bij het optreden van de coalitie, waarbij de hoofdrolspelers Samsom en Rutte vorige week 'wisselende boodschappen' hebben gegeven. 'Waarom loopt iedereen hier iedereen voor de voeten?', vroeg Buma. 'En of de oppositie even de scherven wil opruimen?'

PVV-leider Geert Wilders noemde het betoog van Buma 'een kulverhaal'. Hij wees erop dat het CDA vorig jaar in het Lenteakkoord ook heeft ingestemd met forse lastenverzwaringen. Buma vond dit op zijn beurt 'lariekoek'.

Deltaplan
SP-leider Roemer benadrukte het belang van investeren in de economie, 'en dan meer dan slechts 50 miljoen euro voor jeugdwerkloosheid'. 'Als je wilt groeien, moet je eerst investeren', aldus Roemer. Hij riep op tot een 'deltaplan' voor de economie. Ook GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik riep op tot investeringen, in openbaar vervoer en milieu. De 500 miljoen euro die het kabinet in 2014 opzij wil leggen voor wegen kan volgens Van Ojik voor dat doel gebruikt worden.

Volgens PVV-leider Geert Wilders zijn de Nederlanders het zat om 'als citroenen te worden uitgeperst'. Het is volgens Wilders tijd voor een ander beleid, niet van lastenverzwaringen maar van lastenverlichting. 'Alleen daar tekenen wij voor', aldus Wilders.

Meepraten
PvdA-leider Samsom kreeg veel kritiek op de werkwijze van de coalitie. Zo verweet D66-leider Pechtold hem dat het kabinet steeds met zwakke en onduidelijke maatregelen komt, omdat iedereen mag meepraten. Samsom kaatste de bal steeds terug. 'Mag u een keer meepraten en ideeën aandragen, is het weer niet goed.' De PvdA-leider hield vol dat de oppositie met alternatieven mag komen voor de bezuinigingsplannen voor 2014.

Roemer vroeg zich af wat het meepraten betekent, als niet ook over het totale bezuinigingsbedrag kan worden gesproken. 'Maar de verschillen tussen u en mij zijn helemaal niet zo groot, antwoordde Samsom. 'Doe mee', zo zei hij tegen de SP. Desgevraagd wilde Samsom zijn excuses aanbieden omdat hij vorige week de term Oranjeakkoord had gebruikt. Dat was bij CDA-leider Buma niet goed gevallen.

Hervormingen
D66-leider Pechtold wilde van het kabinet weten of de beloofde hervormingen overeind blijven nadat straks met alle partijen afspraken zijn gemaakt. Ook wilde hij duidelijkheid over bezuinigingen op onderwijs. 'D66 toetst het akkoord op de gezonde mix van bezuinigingen, hervormingen en investeringen, maar vooral op vertrouwen.'

CDA-leider Sybrand Buma.Beeld anp
(VLNR) PvdA-leider Diederik Samsom, minister van Financien Jeroen Dijsselbloem, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte tijdens het debat over het kabinetsbeleid in de Tweede Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden