CPB-cijfers gelekt: de belangrijkste conclusies

Het Centraal Planbureau heeft zondagavond voortijdig de doorrekening van de kabinetsplannen voor volgend jaar gepubliceerd. Ze zouden op Prinsjesdag worden gepresenteerd, maar RTL Nieuws kreeg de cijfers eerder in handen. Het CPB is voorzichtig positief, maar de bezuinigingen van het kabinet hebben wel effect op de werkloosheid en de koopkracht. De belangrijkste conclusies op een rij.

Het koffertje van de minister van Financiën met daarin de financiële plannen van het kabinet. Beeld ANP

Economie, koopkracht, werkloosheid en overheidsfinanciën
Ook volgend jaar is Nederland nog niet uit de crisis. De economie trekt iets aan in de prognoses, maar blijft achter bij de groei in andere eurolanden. De werkloosheid stijgt, net als de staatsschuld. Het begrotingstekort komt volgend jaar uit boven de 3-procentsnorm van Brussel.

- De economie krimpt dit jaar met 1,5 procent, maar trekt volgens het CPB volgend jaar aan. Voor 2014 wordt 0,5 procent groei voorspeld. De Nederlandse economie blijft achter bij de gemiddelde groei in de Eurozone: 1 procent volgend jaar.

- De koopkracht krimpt dit jaar met 1,25 procent. Volgend jaar neemt de koopkracht verder af, maar de afname is minder groot, nog 0,5 procent.

- De werkloosheid loopt verder op. Dit jaar tot 7 procent van de beroepsbevolking en in 2014 7,5 procent: 685.000 mensen zonder baan.

- Het begrotingstekort voldoet ook in 2014 niet aan de Europese 3-procentsnorm. Dit jaar is het tekort 3,2 procent van het binnenlands product (de som van de economie), in 2014 stijgt het naar 3,3 procent.

- De staatsschuld groeit volgend jaar met 1,3 procent naar 76,3 procent van het binnenlands product, ver bover de Europese norm van maximaal 60 procent.

Pakket van 6 miljard bezuinigingen
Het kabinet bespaart 6 miljard euro in 2014 met lastenverzwaringen en bezuinigingen. De bezuinigingen zijn niet voldoende om volgend jaar de begrotingsnorm van Brussel te halen. Het kabinet houdt vast aan de woorden van eurocommissaris Olli Rehn, die voor de zomer zei dat 6 miljard voldoende zou zijn.

- De bezuinigingen zijn verantwoordelijk voor 0,25 procent economische krimp.

- De werkloosheid stijgt vanaf 2015 met 0,5 procent door de maatregelen.

Het pakket bestaat onder andere uit:
- Een nullijn voor ambtenaren.
- Het niet corrigeren voor inflatie van overheidsuitgaven.
- Lastenverzwaringen (onder meer voor bedrijven met werknemers met inkomens boven de 150.000 euro).
- Het kabinet haalt 2 miljard euro op door het afschaffen van de stamrechtvrijstelling. Bedrijven mogen nu nog ontslagvergoedingen en winst belastingvrij gebruiken als premie voor een stamrecht als inkomsten voor later. Die vrijstelling verdwijnt.

Positieve en negatieve koopkrachtmaatregelen in 2014
Gemiddeld daalt de koopkracht van Nederlanders volgend jaar met 0,5 procent. Achter dat gemiddelde gaan verschillende maatregelen schuil die voor iedereen verschillend uitpakken. Hier de belangrijkste maatregelen die effect hebben op de koopkracht op een rij.

Positief:
- De arbeidskorting stijgt met 375 euro, dat is gunstig voor de koopkracht van werkenden met lage en middeninkomens.

- Lage inkomens (tot 110 procent van het sociale minimum) krijgen via gemeenten een eenmalige uitkering van 100 euro voor een paar, 90 euro voor een alleenstaande ouder en 70 euro voor een alleenstaande.

- Hoge inkomens zonder hypotheek profiteren van een verlenging van de derde loonbelastingschijf. Dit is een compensatie voor afbouw van het maximale aftrekpercentage van de hypotheekrenteaftrek met 0,5 procentpunt per jaar.

- Alle huishoudens profiteren van een verhoging van de algemene heffingskorting met 100 euro.

Negatief:
- De algemene heffingskorting wordt met 2 procent afgebouwd vanaf de tweede loonbelastingschijf. De korting op loonbelasting is dus wat hoger dan voorheen, maar midden en hoge inkomens kunnen daar stapsgewijs minder van profiteren. De afbouw is voor ouderen wat lager.

- Ambtenaren blijven op de nullijn, hun salarissen groeien niet mee met de inflatie. Zij hebben dus minder te besteden.

- Vanaf 2014 wordt de arbeidskorting voor de hoogste inkomens in drie jaar afgebouwd naar nul.

- Arbeidsongeschikten krijgen 95 euro minder inkomenscompensatie.

- De zorgtoeslag gaat omlaag, dit is nadelig voor lage en middeninkomens.

- Het maximale aftrekpercentage van de hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2014 met 0,5 procentpunt per jaar verlaagd.

- De kinderbijslag voor kinderen vanaf 6 jaar wordt vanaf 2014 tot en met 2017 stapsgewijs gelijkgetrokken met die voor kinderen jonger dan 6 jaar.

- Bedragen voor de kinderbijslag en het kindgebonden budget groeien niet mee met de inflatie, maar blijven gelijk. Dit is nadelig voor gezinnen met kinderen.

Andere maatregelen:
- Het btw-tarief op arbeidskosten bij renovaties, herstel en tuinonderhoud wordt per 1 maart 2014 weer verhoogd van 6 naar 21 procent.

- Het kabinet investeert een meevaller van een kwart miljard in het onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden