CPB: Begrotingstekort in 2015 nog maar 2,1 procent

De economie groeit volgend jaar met 1,25 procent, voorspelt het Centraal Planbureau. Ook dit jaar is de groei met 0,75 procent naar verwachting hoger dan het CPB voorspelde in december (0,5 procent). Het begrotingstekort komt daardoor nog dit jaar onder de Brusselse grens van 3 procent van het binnenlands product. Volgend jaar daalt het tekort zelfs naar 2,1 procent.

Redactie
Winkelend publiek in Rotterdam, volgend jaar neemt voor het eerst in jaren de consumptie toe, voorspelt het CPB. Beeld ANP
Winkelend publiek in Rotterdam, volgend jaar neemt voor het eerst in jaren de consumptie toe, voorspelt het CPB.Beeld ANP

Nederland klimt samen met de Europese Unie langzaam uit het crisisdal. Dankzij de economische groei en bezuinigingsinspanningen van het kabinet kan Nederland eindelijk voldoen aan de Brusselse eis van een overheidstekort onder de bovengrens van 3 procent van het bbp. Het tekort komt naar verwachting dit jaar uit op 2,9 procent.

Plussen in 2015
Volgend jaar is het jaar van de plussen, voorspelt het CPB. De werkloosheid loopt dit jaar nog wel op tot 650.000 mensen zonder baan, maar in 2015 trekt de werkgelegenheid iets aan en daalt de werkloosheid naar 635.000 personen. Ook neemt voor het eerst in jaren de consumptie toe. Mede dankzij een hogere koopkracht door hogere lonen en uitkeringen.

De groei van de koopkracht blijft echter wel achter bij dit jaar, in 2015 slechts 0,25 procent en dit jaar nog 1,25 procent. Dat komt in grote mate door een stijging van de ziektekostenpremie met 145 euro door een versobering van de Awbz, de rijksverzekering voor bijzondere ziektekosten.

De ramingen van het CPB komen een kleine week na de jongste voorspellingen van de Europese Commissie. Die stelde vorige week haar ramingen voor de groei van de Nederlandse economie flink naar boven bij. Werd in november nog uitgegaan van een economische groei dit jaar van 0,2 procent, nu rekent Brussel op een stijging van het bruto binnenlands product van 1 procent. Ook het CPB is nu positiever over 2014 dan afgelopen december en stelt de groei met een kwart procent naar boven bij.

'Kabinet hoeft niet extra te bezuinigen'
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem laat in een eerste reactie aan het ANP weten dat het kabinet dit en komend jaar niet extra zal bezuinigen. 'De CPB-cijfers laten zien dat Nederland herstelt van de crisis. De groei trekt aan, het begrotingstekort loopt terug en de werkloosheid daalt in 2015. De koopkracht in 2014 en daarna blijft aantrekken. Dat is positief nieuws. Bovendien maakt Nederland zo kans de buitensporig-tekortprocedure van de Europese Commissie te kunnen verlaten.'

Hij waarschuwt echter ook voor te hooggespannen verwachtingen: 'We zijn er nog niet. Dit jaar stijgt de werkloosheid nog. Ook zijn er risico's, zoals de invloed van de onrust in Oekraïne op de wereldhandel. Duidelijk is ook dat een tekort boven de 2 procent geen eindstation is. Elk jaar ruim 12 miljard meer uitgeven dan er binnenkomt, is immers niet houdbaar. Op basis van deze cijfers zijn geen extra bezuinigingen nodig. Het pad richting herstel van de overheidsfinanciën is ingezet. Het bestrijden van werkloosheid blijft topprioriteit.'

Vandaag presenteert het CPB alleen de beknopte versie van het Centraal Economisch Plan 2014. Over twee weken komen de definitieve ramingen voor dit en volgend jaar, die dan voor het eerst worden toegelicht door de nieuwe CPB-directeur Laura van Geest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden