Cowboys in zorgmarkt

Onder de kop ‘Onnozelen en cowboys in de thuiszorg’ beschrijft de Volkskrant hoe er minimaal 6,5 miljoen euro AWBZ-geld is weggelekt vanwege faillissementen in de thuiszorg (Voorpagina en Economie, 20 januari)....

W. Driessen en L. van RuthIJmond en Raad van Bestuur Viva! Zorggroep

Failliete instellingen kregen grote voorschotten uit de AWBZ-verzekering, maar verspilden dat nogal eens aan andere zaken. Afgelopen maandag dook de Tweede Kamer op dit onderwerp met de roep om een diepgaand onderzoek naar de verdwenen miljoenen. Wonderlijk: dat van die cowboys in de thuiszorg klopt, dat was al lang bekend. Daar vraag je ook om als je wilt dat elke patjepeeër in het kader van de marktwerking moet worden toegelaten tot de AWBZ.

Het was toch de bedoeling zoveel mogelijk nieuwe aanbieders te contracteren om de concurrentie te bevorderen? Dan moet je niet raar opkijken dat ook cowboys een graantje willen meepikken.

Kamerleden stellen echter meteen de sector thuiszorg, de zorgkantoren of de bonafide ‘traditionele’ instellingen in een kwaad daglicht en eisen een diepgaand onderzoek. Die sector heeft nota bene geld moeten inleveren omdat de cowboys moesten worden gecontracteerd!

De ‘onnozelen’ zitten niet in de thuiszorg, maar in de Tweede Kamer. Voor die conclusie is geen diepgaand onderzoek nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden